Kontakta oss
Prisjakt
4.58 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Frakt från 39 kr
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp
Chokladbollar - Recept

Chokladbollar - Recept

4.06 av 5 (48 recensioner)

Chokladbollar är barnens favorit som vi vuxna lätt glömmer bort. Chokladbollar är superenkla och snabba att göra och de innehåller ingredienser som vi oftast redan har hemma i kyl och skafferi. Alltså ett ganska bra alternativ när du snabbt behöver slänga ihop fika eller när sötsuget slår till och affären känns lite för långt borta. Det är busenkelt att göra många chokladbollar och de kan förvaras i kyl i flera dagar eller frysas. Det är därför smidigt att göra färdigt chokladbollarna i god tid innan kalaset för att slippa stress. Och blir det lver chokladbollar är det bara att frysa in dem.

Testa gärna att använda något av recepten på chokladbollar och forma som en tårta och dekorera med strössel. Chokladbollstårta är den enklaste tårtan och en garanterad succé på barnkalas.

Mina bästa tips och recept för att lyckas med chokladbollar

  • Lägg pärlsocker, kokos eller strössel i en påse som du sedan sätter dina chokladbollar i och skaka om, enklare och snabbare än så går det inte att rulla chokladbollar!
  • Barn älskar chokladbollar - både att äta och tillverka. Låt dina barn vara med under chokladbollsbaket och köp massa olika roliga strössel och annat som ni kan dekorera dem med, en söt helgaktivitet att göra tillsammans!
  • Då chokladbollar inte ska gräddas, jäsas eller liknande har du ganska fria händer när det gäller innehåll. Smaka av smeten och minska, öka, lägg till eller ta bort ingredienser efter smak.
  • Använd ett högklassigt kakaopulver från Valrhona för en intensiv och god chokladsmak, stor smakskillnad jämfört med de kakaopulver du hittar i affären. Här hittar du all choklad från populära Valrhona!
  • Trä dina chokladbollar på cake pops pinnar, doppa i choklad och dekorera!
  • Chokladbollstårtan är inte bara lätt och snabb att göra, den är även väldigt uppskattad bland barn.
  • Smakar chokladbollen gott och går att rulla till en boll är det en lyckad chokladboll!

Några av mina favoriter:

Chokladbollar
  1. Recept på goda chokladbollar
  2. Tips för att lyckas
  3. Chokladbollar med en twist
  4. Hur förvarar man chokladbollar?
  5. Olika typer av chokladbollar
  6. Dekorera chokladbollar
  7. Recept på delicatobollar

Mitt grundrecept på Chokladbollar

  • Förberedelser: 5 minuter.
  • Tillagning ca: 10 minuter och vila i kylen
  • Klart på: 15 minuter
  • Receptet ger ca 30 bollar
  • Pâtisserie
  • chokladrecept
Uppskattat näringsvärde per 100 gram chokladbollar
  • 450 kcal

Ingredienser

  • 100 g smör eller margarin
  • 1 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 msk kakao
  • 3 dl havregryn
  • 3 msk kallt starkt kaffe
  • pärlsocker eller kokos att rulla i

Så här gör du chokladbollar

  1. Smält smöret och låt puttra en kort stund eller låt det bli mjukt i rumstemperatur och skär det i små kuber.
  2. Rör ihop socker, vaniljsocker, kakao, havregryn, kaffe och smöret till en smet. Ställ in i kylskåp och låt smeten stelna lite så är den enklare att rulla, ca 30 min - 1 timme.
  3. Forma till bollar och rulla dem i pärlsocker eller kokos. Chokladbollar är godast att servera rumstempererade.

Gör laktosfria chokladbollar: Använd laktosfritt smör eller margarin.

Gör glutenfria chokladbollar: Havregryn är naturligt glutenfria men vanligtvis tillverkas havregryn i samma lokaler som andra produkter som innehåller gluten. Köp därför havregryn som är märkta glutenfria för att vara säker på att det inte finns några spår av gluten.

Chokladboll 1
Chokladboll 2
Chokladboll 3
Chokladboll 4

Dessa bilder är tagna av Frida.

Tips och alternativ

  • Vispa smöret istället för att smälta det för luftigare chokladbollar. Behöver du rumsvarmt smör snabbt eller inte orkar vänta på att det ska bli mjukt, riv smöret på ett rivjärn!
  • Mixa havregrynen till fint mjöl för slätare chokladbollar i stil med Delicato chokladbollar.
  • Lägg till lite salt i smeten för att lyfta fram chokladsmaken ytterligare.
  • Om du vill ha mindre söta chokladbollar, minska på sockret. Vill du däremot ha ännu sötare och mildare chokladsmak byt ut kakaon mot O’boy.
  • Kaffet lyfter fram chokladsmaken, men vill du inte använda kaffe kan du byta ut det mot vatten, mjölk eller grädde.
  • Prova använda rostat socker i stället för vanligt strösocker, detta ger en mer kolaaktig smak som uppskattas av alla. Se vår guide hur du gör rostat socker här >>>
  • Prova byta ut en del av sockret mot sötad kondenserad mjölk, det ger en lite mjukare chokladboll med lite kolaaktig smak.

Hur förvara chokladbollar?

Förvara chokladbollarna i kylskåp eller frysen.

Går chokladbollar att frysa? Hur lång hållbarhet har de?

Chokladbollar håller minst 3 veckor i kylen och 2-3 månader i frysen.

Hur gör jag perfekta chokladbollar?

Jag börjar alltid med att säkerställa att jag har rätt ingredienser: smör, socker, havregryn, kakao, vaniljsocker och kaffe. Jag smälter smöret och blandar det med sockret. Sedan tillsätter jag de torra ingredienserna och sist kaffet. Detta ger mig en smet som jag sedan formar till bollar och rullar i kokos. Perfekta chokladbollar varje gång!

Vilken typ av kakao rekommenderar jag för chokladbollar?

Jag föredrar att använda osockrad, högkvalitativ kakao i mina chokladbollar. Det ger en djup chokladsmak som verkligen förhöjer smaken. Dessutom balanserar det bra med sötman från sockret.

Vad kan jag göra om min chokladbollsmet är för torr?

Om smeten är för torr, brukar jag lägga till lite mer smält smör eller kaffe, lite i taget, tills smeten når önskad konsistens. Kom ihåg, det är lättare att lägga till mer vätska än att ta bort den!

Kan jag byta ut kaffet i chokladbollarna mot något annat?

Absolut! Om du inte vill använda kaffe, kan du ersätta det med lika mycket mjölk eller grädde. Det kommer att ge chokladbollarna en lite mjukare smak, men de kommer fortfarande att vara läckra.

Chokladbollsrecept för alla smaker

Recept på chokladbollar går att variera otroligt mycket. Lyckas med mat har flera goda recept som du kan testa dig på:

  • Gör vuxnare alternativ med starkare kaffe, mer kakao och till exempel punsch eller arrak som smaksättare även kallade för arraksbollar.
  • Gör barnsligt goda chokladbollar med till exempel Nutella, Daim eller en liten godisgömma i mitten.
  • Nyttigare chokladbollar kan man göra genom att byta ut sockret mot dadlar eller annan torkad frukt, och fettet mot nötter. Detta gör du genom att mixa dadlarna eller frukten och nötterna; tillsätt havregryn och kakao; och till sist rulla i kokos eller frystorkade hallon för goda hälsosamma chokladbollar som även passar bra som ett litet mellanmål.
  • Byt ut kakaon mot vit choklad och gör fantastiskt goda vita chokladbollar!
  • Testa blanda ner lite nougat i de klassiska chokladbollarna. Välj mellan att antingen blanda ner nougaten i smeten eller som en liten gömma i chokladbollen – oavsett så är det här ett måste för alla nougatälskare!
  • Testa att bryna smöret till dina chokladbollar – det ger en härlig knäckig smak!
  • Blanda ingredienserna för pepparkakskrydda (eller köp färdig) och blanda ner i chokladbollarna för en julig pepparkakssmak! Funkar både med och utan kakao.
  • Vill du göra egna delicatobollar? Klicka här för guide!

Dekorera chokladbollar

Vanligtvis brukar vi rulla våra chokladbollar i pärlsocker eller kokos, men med lite fantasi kan du piffa till din chokladboll till något alldeles extra! Här har vi samlat några tips på hur du kan dekorera dina chokladbollar:

  • Strössel - till exempel ett strössel du tycker är fint eller någonting som passar till ett speciellt kalastema. Rulla dina chokladbollar i strössel med snöflingor, glada färger, hjärtan, stjärnor eller något annat kul och vips har du kalasfina chokladbollar!
  • Gör chokladbollarna på cake pops-pinnar. Dessa kan du sedan doppa i choklad och dekorera med fina detaljer. Dekorera dem med ögon och öron och gör små djurhuvuden till ett kalas med djungeltema, modellera dem efter dina barns favorit film- och sagofigurer, gör färgglada chokladbollar med Candy Melts i olika färger och mycket mer. Släpp loss fantasin och ge den klassiska chokladbollen en rolig make-over i din smak!
  • Nötter - rulla chokladbollarna i pistagenötter, hasselnötter eller helt enkelt den nöt som du tycker är godast.
  • Polkagriskross - ger en härlig mintsmak och är extra gott på julen för en traditionell julig smak.

Delicatobollar

Det är enkelt att göra hemmagjorda delicatobollar. Du kan använda samma recept som till chokladbollar, men med några enkla ändringar i tillvägagångssättet. Här hittar du vår guide på rikitgt goda delicatobollar!

Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna eller granskade av Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

9 recept

Vad tycker våra kunder?

4.87 av 5 (13266 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se