Recept på Julmat
Vad vore julen utan all god julmat? Julen är en högtid då vi samlas med våra nära och kära och tillsammans avnjuter god mat och andra fina traditioner. Alla har vi våra måsten och favoriter bland julmaten och vad som tillhör ett klassiskt julbord skiljer sig från olika ställen i landet. Men vart kommer egentligen alla våra klassiker och julrecept på julbordet ifrån?
Klassisk julmat och julrecept
Många av rätterna som vi idag anser som obligatoriska klassiker på julbordet är historiskt sett rätt nya påfund. Traditionen med julbord och julmat sträcker sig tillbaka till vikingatiden men till exempel så hittade man inte den populära köttbullen på julbordet förrän cirka 1000 år senare på 1970-talet.
De äldsta rätterna på julbordet är julosten och gröten. Osten tillverkade man redan under sommaren och den fick sedan ligga i förråd och lagras ända fram till julafton. Gröten var ett vanligt inslag även till vardags, oftast då gjort på korn och grövre sädesslag. Till jul och fest började man dock senare att koka gröt på finare vita gryn i grädde eller mjölk.
Många av de tillagningssätt som vi hittar på julbordet är gamla konserveringsmetoder som användes flitigt förut till exempel inläggning av sill. Julskinka var någonting som inte serverades till jul då saltat kött förknippades med förrådsmat och inte med fest. Istället var det färskt kött som till exempel griskött som helst skulle dukas fram.
Recept på rödkål
- Förberedelser: 5 minuter
- Tillagning: ca 25 minuter
- Klart på: 30 minuter
- 6 portioner
- Julmat
- Recept på julmat
- 120 kcal
Ingredienser
- 500 g rödkål
- 50 g smör
- 2 msk ljus sirap
- 2 msk äppelcidervinäger
- 1 lagerblad
- salt och svartpeppar
Så här gör du rödkål till julbordet
- Strimla rödkålen, hetta upp smör i och stek rödkålen i ca 5 minuter under omrörning.
- Vänd i sirap, äppelcidervinäger och lagerbladet.
- Låt allt fräsa utan lock i ca 15 minuter (på mediumvärme). Rör om då och då.
- Smaka av med salt och svartpeppar.
Klassisk julmat
Under 1900-talet började julmaten likna det vi ser idag då ny teknik inom livsmedelsindustrin gjorde det möjligt för människor att köpa både hel- och halvfabrikat som förenklade matlagningen och gjorde fler råvaror och rätter tillgängliga för fler. Det var under denna period som många av julens nyare fiskrätter gjorde entré på julbordet som till exempel lax, Janssons frestelse, ägghalvor fyllda med räkor, med mera.
Från 2000-talet och framåt har många blivit mer öppna för nya recept och rätter som antingen ersätter eller kompletterar klassikerna. Bland annat har gröna rätter, sallader och vegetarisk julmat fått ett stort uppsving.
Obligatoriskt på julbordet är även alla goda sötsaker! Mer om julgodis, recept och tips hittar du på vår julgodis recept sida.
Nya julrecept
Kryddor är någonting som många förknippar mer med jul och julstämning snarare än den rätt den historiskt har gått hand i hand med. Kanske är det därför vi ser så många nya tappningar av julrätter där fokus ligger på smaker som kanel, saffran, apelsin och annat. Idag finns ett stort utbud av både vegetariska och veganska alternativ till julens traditionella kötträtter som du kan göra riktigt juliga med traditionella julsmaker i form av kryddor och andra smaksättare.
Vegetarisk julmat
Många är öppna för helt nya och annorlunda julrätter som kanske inte vid första tanken för tankarna till julbord. Att mixa både nytt och gammalt är ett bra sätt att introducera nyheter samtidigt som du behåller den traditionella julstämningen.
Vegetarisk och vegans julmat och julrecept är minst lika gott som den traditionella julmaten. Testa till exempel att ugnsbaka en kålrot och griljera den sedan precis på samma sätt som en julskinka. Köttbullar eller vegetariska bullar kan kryddas på samma sätt som julköttbullarna. Använd fantasin och ha mycket sallad på julbordet, det är både gott, nyttigt och färggrant. Julsmakerna går lika bra att få till i veganska och vegetarska rätter som i kötträtter.
Lyckas med mat tips för julmaten och julrecept
- Vad är dina och din familjs favoriter på julbordet? Behåll dessa och byt ut rätter som knappt blir rörda för ett julbord med en härlig mix av traditionella julrätter och nya favoriter bland alla julrecept.
- Mer grönt! Duka fram sallader till årets julfest. Både matiga och lättare sallader kompletterar den tyngre och fetare julmaten. Använd smaker som frisk apelsin, fina röda granatäpplen, vanliga hederliga äpplen och blanda med salladsblad, matgryner, grönkål och annat gott.
- Grönkål, grönkål, grönkål! Grönkål är otroligt nyttigt och samtidigt juligt. Passar i pajer, sallader, rostade som snacks och mycket mer!
- Mycket arbete och stress med julbordet? Ordna knytkalas där varje gäst tar med sig en rätt var. På så sätt blir jobbet för varje individ litet och kanske får du smaka på ett nytt gott recept som du själv inte har använt dig av tidigare!
- Mycket av julmaten går att förbereda i förväg. Om du så vill kan du börja redan sent på hösten innan julruschen startar och baka saker som julgodis, pajskal, bröd, rulla köttbullar och annat som håller flera månader i frysen.
- Byt julrecept med någon. Du kanske har ett recept du älskar och någon på jobbet har ett annat som den älskar. Byt med varandra för ny inspiration.
15 recept
-
Gravad lax
Kategorier Påskmat , Recept på JulmatGravad lax är en av maträtterna som alltid bör finnas på fiskbordet. Vem vill inte ha egengravad lax på julbordet, till påskmiddagen eller under midsommar? Här presenterar vi det klassiska receptet och lite tips och fakta om den gravade laxen.
läs mer -
Krämig Janssons frestelse
Kategorier Recept på JulmatJanssons frestelse är en svensk klassiker på julbordet eller som vickning. Den här blir riktigt krämig och god och blir så där härligt frasig på toppen! Servera med ett gott knäckebröd och gärna inlagda rödbetor och dijonsenap.
läs mer -
Inkokt lax
Kategorier Påskmat , Recept på JulmatRecept på den klassiska inkokta laxen, söt och syrlig tillsammans med mycket smak av dill. Den inkokta laxen serveras med potatis.
läs mer -
Gravlaxsås - Hovmästarsås
Kategorier Recept på JulmatSenapssås är ett klassiskt tillbehör till gravad lax, går inte att vara utan på julbordet.
läs mer -
Recept på godaste senapssillen
Kategorier Påskmat , Recept på JulmatSenapssill dukas inte bara fram till jul, påsk och midsommar utan den går även bra att äta som lunchmat eller som förrätt på middagen!
läs mer -
Kall Gubbröra
Kategorier Recept på JulmatGubbröra, en klassiker som alltid är lika god på julbordet eller varför inte att ta med på utflykten. Lätt att förbereda!
läs mer -
Recept Hemgjorda Köttbullar
Kategorier Recept på JulmatKöttbullar om något är en svensk klassiker och godast är ändå de hemgjorda. Här hittar du ett recept med lite julsmak men även tips på hur du kan få till en italiensk touch på köttbullarna! Följ denna guide och du kommer garanterat att lyckas med köttbullarna.
läs mer -
Rödbetssallad
Kategorier Påskmat , Recept på JulmatEn riktigt god och enkel rödbetssallad som passar väldigt bra till julmaten. Men prova den även som tillbehör till grillad fisk.
läs mer -
Snabb sill till julbordet
Kategorier Påskmat , Recept på Julmat5-minuterssill är en färdig inläggningssill som du smaksätter själv, här har du förslag på olika goda smaksättningar som passar till både jul, påsk och midsommar.
läs mer -
Inlagd Sill
Kategorier Påskmat , Recept på JulmatHär är ett recept på en riktigt klassiker till julbordet - inlagd sill. Enkelt att göra och gott att äta.
läs mer -
Apelsinsill
Kategorier Påskmat , Recept på JulmatSill med apelsinsmak? Lite annorlunda, men prova så får du en god överraskning! Den blir garanterat en riktig hit på påskbordet.
läs mer -
Ansjovisrulle
Kategorier Recept på JulmatAnsjovisrulle är inte bara julmat, den kan serveras när som helst som förrätt eller snacks.
läs mer -
Äppelsill
Kategorier Påskmat , Recept på JulmatÄppelsill är kanske inte den vanligaste sillen på sillbordet, men väl värd att prova! Använd dina favoritäpplen.
läs mer -
Grillade Revbensspjäll
Kategorier Recept på JulmatRevbensspjäll är alltid gott till jul oavsett om du föredrar tunna eller tjocka revben.
läs mer -
Citronsill
Kategorier Påskmat , Recept på JulmatEn citronsill med otroligt frisk och fräsch smak av citron och dill. Sillen går snabbt att svänga ihop. Ju längre den får stå till sig innan servering, desto godare blir den.
läs mer
Bakingbyhiba
Väldigt fint utbud av sortiment