Kontakta oss
Prisjakt
4.69 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Frakt från 39 kr
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Fudge - recept & guide

Att göra sin egen fudge är inte alls svårt! Det som är så bra är att ingredienserna är sådana man ofta har hemma, smaksätt med favoritsmak och vips så har du ett gott hemmagjort godis! Här har vi samlat sju goda recept på fudge - vad sägs om en skumtomtefudge med vit choklad eller en vegansk fudge?

3.81 av 5 (96 recensioner)
Fudge - recept & guide

Tips till fudgen

Grundrecept fudge

  • Förberedelser: 10 minuter
  • Tillagning: 20 minuter
  • Klart på: 30 minuter
  • 30 bitar
  • Pâtisserie
Gundrecept fudge har ett uppskattat näringsvärde per 100g på
  • 594 kcal

Ingredienser

  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 50 g smör
  • 100 g choklad (valfri)

Gör såhär

  1. Blanda grädde, socker, sirap och salt i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och rör tills sockret har smält.
  2. Koka utan lock på medelvärme tills smeten klarar kulprovet och har en temperatur på ca 117°. Dra kastrullen från värmen och låt svalna något.
  3. Hacka chokladen och skär smöret i tärningar. Rör ner choklad och smör i smeten och rör tills det smält. Häll smeten i en form med bakplåtspapper, eller i en gjutbalk på ca 20x30 cm.
  4. Låt svalna. Skär fudgen i bitar innan den stelnat helt.
  5. Spara den som den är eller slå in fudgen i karamellpapper eller godispapper.
Fudge 1
Fudge 2
Fudge 3

Vegansk fudge

  • Förberedelser: 10 minuter
  • Tillagning: 20 minuter
  • Klart på: 30 minuter
  • 30 bitar
  • Pâtisserie
Vegansk fudge har ett uppskattat näringsvärde per 100g på
  • 594 kcal

Ingredienser

  • 3 dl havregrädde eller sojagrädde
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • En nypa salt
  • Valfri smaksättning, tex saffran, laktitspulver, kanel, kardemumma, vanilj

Gör såhär

  1. Rör samman havregrädde, socker och sirap i en medelstor kastrull. Låt sjuda upp på medelvärme utan omrörning. Ha ett öga på spisen så att det inte kokar över.
  2. Sjud tills temperaturen mäter 119°C, och rör om då och då. Det tar vanligtvis mellan 1 h och 1 h 30 min till rätt temperatur är nådd.
  3. Ta kastrullen från värmen och låt svalna i ca 10 min utan att röra om. Tillsätt sedan salt och eventuell/a smaksättning/ar. Rör om ganska kraftfullt i ca 7 min. Smeten ska börja anta ett mer matt utseende mot slutet. Om du har haft i några smaksättningar kommer smeten bli matt snabbare, och du behöver inte röra lika länge.
  4. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form och låt svalna till rumstemperatur (det tar ca 3-4 h). Skär därefter i bitar. Kan sedan förvaras i kylen eller i rumstemperatur.

Snabb fudge i micro

  • Förberedelser: 5 minuter
  • Tillagning: 10 minuter
  • Klart på: 15 minuter
  • 40 bitar
  • Pâtisserie
Snabb fudge har ett uppskattat näringsvärde per 100g på
  • 497 kcal

Ingredienser

  • 3 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 msk smör
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4 msk kakao

Gör såhär

  1. Blanda ihop alla ingredienser i en mikrosäker skål.
  2. Kör i mikron under ca 5 minuter.
  3. Tag ut och rör om, kör i ca 2 minuter till. Här gäller det att prova sig fram för att få den rätta konsistensen, värm och rör om, värm lite till tills fudgen är klar och börjar få lite fastare konsistens.
  4. Häll upp fudgen i en gjutbalk eller på ett bakplåtspapper.
  5. Låt svalna i rumstemperatur och skär sedan i bitar.

Tomtefudge med smak av vit choklad och skumtomtar

  • Förberedelser: 10 minuter
  • Total tid: 10 minuter
  • Klart på: 20 min
  • 20 bitar
  • Pâtisserie
Uppskattat näringsvärde per 100 gram
  • 550 kcal

Fudge med vit choklad och skumtomtar

  • 10 skumtomtar
  • 150 g vit choklad
  • 50 g smör
  • 2 dl strösocker (kan minskas)
  • 1 dl vispgrädde

Gör såhär

  1. Klipp eller skär skumtomtarna i små bitar.
  2. Hacka chokladen fint.
  3. Blanda skumtomtar, smör, socker och vispgrädde i en kastrull. Värm på svag värme tills allt har smält samman. Låt koka på svag värme ca 10 min under omrörning.
  4. Lyft av kastrullen från spisen och rör ner chokladen. Fortsätt röra tills smeten är blank. Häll smeten i en form med bakplåtspapper, ca 20 x 25 cm.
  5. Låt stelna och skär sedan i små bitar med en vass och varm kniv.

Chokladfudge med smak av lakrits och citron

Goda smaker i perfekt kombination till alla lakritsälskare! Receptet ger ca 50-100 fudge beroende på storlek

Ingredienser

Lakrits, citron och chokladfudge

  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 1,2 dl ljus sirap
  • 50 gr smör
  • 1 krm salt
  • 300 gram hackad mörk choklad (70%)
  • 2-3 msk lakritspulver
  • rivet skal från en citron
  • saft från en citron

Gör såhär

  1. Blanda grädde, citronsaft, smör, salt, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull.
  2. Koka upp det hela under omrörning och låt koka tills det når en temperatur mellan 120-124 grader. Rör hela tiden mot slutet så att det inte bränns och mät temperaturen med en digital kökstermometer.
  3. Den lägre temperaruren ger en mjukare fudge och den högre en hård chokladfudge.
  4. Dra åt sidan och rör ned lakritsen, fortsätt röra tills lakritsen löst upp sig. Låt sedan svalna till ca 95 grader och rör ned den hackade chokladen och citronskalet.
  5. Häll upp fudgen i en smord plåt eller på en silikonduk , låt stelna och skär sedan i valfri storlek.

Fudge med lakrits

Kaffe- och chokladfudge

Fudge som passar bra till fikabordet efter en god julmiddag. Receptet ger ca 80 bitar fudge

Ingredienser

Kaffe och chokladfudge

  • 4 dl grädde
  • 5 dl strösocker
  • 0,75 dl kakao
  • 1 dl ljus sirap
  • 2,5 msk Nescafé pulver
  • 2 msk smör

Gör såhär

  1. Blanda alla ingredienser utom smöret i en hög och vid kastrull.
  2. Koka upp under omröring och låt fudgen sjuda tills den har en temperatur mellan 120-124 grader.
  3. Den högre temperaturen ger en hårdare fudge. Dra åt sidan och rör ned smöret.
  4. Slå sedan upp fudgen på en långpanna klädd med bakplåtspapper. Låt svalna och skär i bitar.
  5. Fudgen förvaras i kyl eller frys.

Tips för att lyckas med fudge

Att göra egen fudge och ge bort är väldigt uppskattat. Gör din favoritfudge, paketera i fina påsar, godispapper eller burkar och ge bort när du är bjuden på middag, kalas eller som julklapp! Eller varför inte ta med lite hemmagjord fudge till jobbet och bjud arbetskamraterna, det blir garanterat succé! En bra produkt att ha hemma när du ska göra fudge är den populära gjut- och bakbalken! Den gör att du får raka kanter på din fudge och det är enkelt att lossa fudgen från formen

Vad är fudge?

Fudge är en mjuk variant av kola. Huvudingredienserna är grädde, smör och socker som kokas och sen vispas kall. Fudge kan smaksättas med allt möjligt och är ett väldigt gott godis.

Vad är skillnaden mellan fudge och kola?

  • En av de största skillnaderna är konsistensen mellan fudge och kola.
  • Fudge är mjuk och smälter i munnen.
  • Fudge innehåller choklad, det gör inte ett grundrecept på kola.
  • Fudge har en fastare konsistens och behåller formen lätt som en plätt medan kola kan vara både mjuk, seg och hård beroende på hur länge den kokas.
  • Fudge kokas inte upp till lika hög temperatur som kola utan är klar runt 115°C medan kola behöver komma upp i 123°c för att åtminstone ha en mjuk konsistens.
  • Fudge brukar även vispas för att få en sockrigare konsistens jämfört med kola som är len och mjuk i konsistensen.

Vad kan man smaksätta fudge med?

Det finns så oändligt många smaksättningar, det är bara fantasin som sätter stopp. Ett bra tips är att välja en smaksatt choklad att ha i fudgen, det blir supergott!

  • Häll upp fudgen och toppa med något gott, peppakakssmulor, krossad polkagris, saltade nötter eller annat.
  • Doppa fudgen i choklad och vips har du läckra chokladpraliner!
  • Dubbel fudge: tex Lakrits- och hallon fudge! Koka upp ett recept och tillsätt svart pastafärg och laktitssmak. Häll upp i form och låt svalna. Koka nästa fudge med rosa pastafärg och smaksättning av hallon, häll över den stelnade lakritsfugden och vips har du en snygg dubbel-fudge! Mums!

  • Nedan följer några fler förslag på vad du kan använda som smaksättning till ditt recept på fudge:
  • Choklad
  • Vit choklad
  • Vanilj
  • Lakrits
  • Lingon eller andra bär
  • Polkagris
  • Saffran
  • Kokos
  • Pistagenötter

Hur långt innan kan man göra fudge?

Du kan förbereda och göra fudge ett tag innan dessa ska ätas, allt en vecka innan upp till 6 månade rinnan. Det beror på hur du förvarar den. Fudge håller i ca 2 månader i kylen men det går även helt okej att frysa fudge. Men det godaste är att förvara fudgen i en lufttät burk till exempel i en matlåda i rumstemperatur i upp till en vecka.

Hur förvarar man fudge?

Ska fudgen ätas inom kort kan det stå framme i rumstemperatur i lufttät burk i upp till en vecka. Du kan även förvara fudge i frysen i ca 6 månader, eller i kylen i ca 2 månader.

Hur länge ska fudge koka?

Fudgen behöver inte kokas lika länge som en kola, fudgen ska koka upp till max 117°C för att den inte ska bli för hård i konsistensen. Kokas fudgen förlänge kan den bli grynig och kokas den för kort kan den bli för lös och rinnig.

Hur gör man kulprov för fudge och kola?

Det kan underlätta att göra fudge eller kola om du har en kökstermometer men det gör inget om du inte har tillgång till en. Kulprovet är din räddare i nöden. Doppa lite av smeten i en kopp med kallt vatten

  • Om smeten flyter ut så har den inte kokat tillräckligt länge.
  • Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig.
  • Om massan går att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola.
  • Om smeten genast stelnar och går att bryta är den karamellfast.

Kan man färga fudge?

Fudge gjord på vit choklad brukar för det mesta gå bra att färga snyggt med pastafärg. Vid användning av mjölkchoklad eller mörkare choklad blir färgen inte lika framträdande.

Varför blir fudge smulig?

Blir fudgen grynig har det varit för varmt när chokladen blandats i. Men, smaken är ju som vi alla vet som baken. Vissa är ute efter en lite smuligare variant av fudge, vissa gillar mer kolaliknande och mjuk konsistent och vissa vill ha fast. Det finns så många varianter! Om fudgesmeten stelnar till och blir för smulig när du tar den från värmen och börjar röra så kan den ha kokat för länge, eller att chokladen blandats i förtidigt. Men, det kan gå att lösa! Tillsätt ytterligare 1/2 dl grädde och sätt tillbaka kastrullen på plattan. Låt sjuda och rör om tills smeten har smält ihop. Koka upp till önskad temperatur eller häll upp i formen direkt.

Fudge i olika formar

Fudge går bra att stansa ut med hjälp av utstickare och pepparkaksformar. Eftersom fudgen håller formen snyggt när den stelnar så går det även att göra fudge i silikonformar. När fudgen kokas upp till en lägre temperatur ca 110C° och får en mjukare konsistens och kan då rullas till bollar.

Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna eller granskade av Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Bakformar
Bakformar Bakformar
Silikonformar
Silikonformar Silikonformar
Choklad
Choklad Choklad
Delikatesser
Delikatesser Delikatesser

Vad tycker våra kunder?

4.87 av 5 (13188 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se