Inkokt lax är en klassiker som är ljuvligt god och perfekt att servera på julbordet. Det är enkelt att tillaga och kräver inte så många ingredienser. Dessutom kan du med fördel förbereda den redan dagen innan den ska serveras.
Bra produkter när du ska göra inkokt lax:
- Temometer - Få till den perfekta laxen genom att hålla koll på temperaturen. Med en stektermometer blir det enkelt. Hos oss hittar du ett stort utbud av stektermometrar är du ute efter en stektermometer med hög precision rekomenderar vi denna ugnstermometer 300 grader från Patisse. Hitta en termometer som passar dig. Alla stektermometrar hittar du här >>
- Sil - En bra sil är ett måste i varje kök. Kökssilar har oftast finmaskiga nät och dem kan du använda till att bl.a. sila sås och buljong, sikta mjöl och florsocker, göra puré med mera. Kökssilar finns i en mängd olika modeller. Se alla silar här >>
- Lökhållare - En lökhållare gör det enkelt för dig att skära lök, rotsaker eller andra grömsaker. Den ger även jämnstora bitar. Hitta lökhållaren här >>
Recept Inkokt lax
- Förberedelser: 15 minuter.
- Tillagning ca: ca 20 minuter
- Klart på: 35 minuter
- Receptet ger 4-6 portioner
- Fiskrecept
- 258 kcal
Ingredienser
- 1 liter vatten
- 2 msk salt
- 1 lagerblad
- 4-5 vitpepparkorn
- 1 skalad gul lök i skivor
- 2 msk ättiksprit
- 4 msk socker
- 2 msk dillfrö
- 700 gr laxfilé med skinn
Såhär gör du inkokt lax
-
Koka upp alla ingredienser till lagen och låt de sjuda i 5 minuter. Vi har en bra timer med termometer här!
-
Sila sedan lagen över laxen och sjud fisken i ugnen på 100 grader med skinnsidan uppåt, tills laxen har en kärntemperatur på 50-55 grader.
-
Ta upp laxen ur lagen och ställ den svalt. När lagen har svalnat läggs laxen tillbaka.
-
Låt gärna laxen ligga i spadet i minst 1 dygn.
-
Dra sedan av skinnet och servera den inkokta laxen kall med kokt potatis och ett gott knäckebröd.
Inkokt lax - Att tänka på
Det finns några saker som kan vara bra att tänka på när den inkokta laxen ska tillagas.
- När laxen läggs ner i lagen i formen är det viktigt att du lyfter upp den med t. ex. en stekspade för att vätskan ska komma in under laxen. Det görs för att undvika att laxen fastnar i formen.
- Det är bra om du låter skinnet på laxen sitta kvar under tiden som den tillagas. Skinnet blir som ett lock på laxen vilket gör att den förhindras från att bli torr. Dessutom hjälper skinnet till att hålla ihop laxbiten.
- Så fort laxen har kommit upp i en temperatur på 50-55 grader ska den tas upp ur lagen. Annars fortsätter laxen att tillagas och riskerar att bli torr. Ställ sedan lagen kallt, under det kallare halvåret kan den ställas ut på balkongen eller altanen. När lagen har svalnat ska laxen läggas tillbaka i inkokningslagen.
- Inkokt lax är som allra godast om den får ligga i lagen i många timmar, gärna minst ett dygn. Förbered därför gärna laxen någon dag innan den ska serveras.
Lyckas med mat tipsar!
- Inkokt lax är lika god att servera varm som kall! Eftersom inkokt lax är ypperligt god kall är det perfekt buffémat.
- Tänk på att lagen ska täcka laxen - välj därför inte en för stor ugnsform. Här hittar du ugnsformar i alla storlekar >>
- Lägg gärna ett bakplåtspapper som "lock" ovanpå laxen i ugnen.
- Prova att byta ut en del av ättikan mot risvinäger för variation. Smaksätt lagen med ingefära, svartpeppar och chili för lite hetta och en asiatisk touch.
- Förr i tiden var det populärt att servera inkokt lax i lite tjockare lag. Detta kan enkelt göras med hjälp av gelatinblad. Blötlägg 3-4 gelatinblad i kallt vatten. Krama sen ur dem, lägg ner de i lagen och låt de lösas upp.
- Lax är otroligt gott tillsammans med teriyakisås!
Kategorier
- Blåbär - Recept, guider och inspiration
- Chokladbollar - Recept
- Choklad - Recept
- Drinkrecept
- Efterrätt
- Efterrättspaj
- Baka med barn - enkla bakverk för barn
- Godis & Karameller - Recept
- Grillrecept
- Hemgjord glass - glass recept
- Julgodis 2024
- Kladdkaka
- Kladdmuffins
- Laga mat i lergryta
- Lyckas med Tårta
- Matbröd - baka eget bröd
- Mat och bakningstips
- Minimuffins
- Muffins Recept
- Nordic Ware recept
- Nyårsdessert - efterrätt nyår
- Ostpaj
- Pajrecept
- Pepparkakor
- Praliner
- Påskgodis
- Påskmat
- Rabarber - Recept och inspiration till somriga eft
- Recept på Julmat
- Samarbeten
- Smoothie
- Smulpaj
- Småkakor
- Tacopaj
- Tacorecept
- Tillbehör till mat
- Tårtfyllningar
- Quiz
- Baka glutenfritt - Glutenfria recept
köp
Har under många år handlat från Lyckas med mat. Själv är jag intresserad av matlagning och här finns ett bra underlag...