Kontakta oss
Prisjakt
4.58 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Frakt från 39 kr
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Recept ischoklad

Ischoklad som smälter i munnen - Här visar och förklarar vi på Lyckasmedmat.se steg-för-steg hur du gör en väldigt god ischoklad på kokosfett och Valrhonas mörka choklad. Med hjälp av en choklad- och knäcktratt fyller du sedan ischokladformarna enkelt utan kladd.

4.03 av 5 (37 recensioner)
Recept ischoklad

Ischoklad är ett populärt julgodis som görs av många! Du kan variera chokladsorter, toppings och smaksättare i oändlighet! Kokosfettet gör att chokladen får den speciella texturen och smälter extra snabbt i munnen.

Grundreceptet innehåller endast två ingredienser - Choklad och kokosfett och är därför helt fri från gluten och ägg. Önskar man en laktos- eller mjölkfri ischoklad så kan man enkelt byta ut chokladen till ett mjölkfritt alternativ.

Detta är bra att ha hemma till ischokladen:

  • Choklad -De flesta tänker på ischoklad med mörk choklad eller ischoklad när man hör ordet ischoklad. Men det går lika bra att använda sig utav vit choklad, eller varför inte en blandning? Ännu bättre om man vill smaksätta sin ischoklad! Här hittar du all vår choklad!
  • Formar till ischokladen Ischokladformar i olika färger gjorda i mjuk, livsmedelsgodkänd aluminium. Ett tips är att använda olika färger på formarna till olika smaker.
  • Små cellofanpåsar- Gör ischoklad och ge bort till vänner och arbetskamrater. Lägg de i små cellofanpåsar och knyt ett fint band runt.
  • En knäcktratt - Med en knäcktratt är det superenkelt att fylla formarna med ischoklad, utan kladd. Och snabbt går det också!
Ingredienser till ischoklad.

Ischoklad med knäcktratt

  • Förberedelser: 15 minuter.
  • Tillagning: ca 15 minuter
  • Klart på: ca 30 minuter
  • Ger ca 45 ischoklader
  • Pâtisserie
Uppskattat näringsvärde per 100 gram ischoklad
  • 190 kcal

Ingredienser

  • 100 g kokosfett
  • 200 g mörk choklad
  • ca 45 Ischokladformar

Gör så här

  1. Lägg ut ca 45 st formar på en plåt eller bricka.
  2. Lägg 100 g rumsvarmt kokosfett och 25 g hackad mörk choklad i en skål.
  3. Smält 175 g mörk choklad över ett vattenbad och värm chokladen till 55 grader.
  4. Rör ner den smälta chokladen i skålen med koksofett och hackad choklad och rör runt till det har blivit en rinnig smet.
  5. Häll över smeten i en knäcktratt och fyll formarna.
  6. Ställ ischokladen kallt till den har stelnat.
Smält choklad över ett vattenbad.
Chokladen har smält helt.
Häll den smälta chokladen över kokosfettet.
Formar utställda på plåt och ischoklad redo i knäcktratt.
Ischokladen portioneras ut med hjälp av knäcktratten.
Färdig ischoklad som har stelnat.

Kokosfett eller smör?

Ischoklad görs traditionellt på kokosfett men det går även bra att använda smör. Använd då ca 200 g choklad och 75 g smör. Det är en smaksak vilket man gillar bäst.

Vilken choklad skall jag välja till ischokladen?

Du kan använda i stort sett vilken choklad du vill. Mörk choklad, mjölkchoklad eller vit choklad. Det går även att blanda ljus och mörk choklad för att få en smakbalans du gillar, inte för söt eller för bitter i smaken.

Micro eller vattenbad?

Du kan göra ischoklad både i micro och över vattenbad. Använder du micro bör du smälta chokladen försiktigt på max 600 wat. Rör om då och då och kontrollera temperaturen. Att smälta chokladen i vattenbad är enkelt och du har uppsyn och kontroll på chokladen hela tiden. Se bara till att det inte kommer vatten i chokladen.

Kan man göra sockerfri ischoklad?

Vill du göra sockerfri ischoklad kan du använda sockerfri choklad.

Vad finns det för felsökning och tips?

Kokosfett och choklad smälter inte samman: Kokosfettet kan ha varit för kallt eller chokladen för sval. Du kan värma på blandningen försiktigt i efter så att allt smälter ihop. Du kan även ta hjälp av en mixerstav om du har mindre klumpar. Mixa då nere i blandningen så du inte mixar in luft.

Ischokladen blir flottig: Du har haft för mycket kokosfett, det ger en fet känsla. Eller testa att använda smör istället för kokosfett om du kanske inte gillar kokosfett. Du kan också testa att använda en mindre mängd kokosfett så det passar din smak.

Ischokladen blir prickig: Ischokladen kan få små prickar på toppen när den stått svalt ett tag. Det är inget farligt utan bara fett från chokladen som tränger upp.

Kladdfritt: Använd en knäcktratt för att fördela smeten smidigt i formarna. Var lite snabb så du hinner fördela all smet innan den börjar stelna i tratten om det är svalt i rummet. Se till att ha ställt ut formarna innan du börjar med ischokladsmeten.

Mönster i chokladen:

Gör både mörk och vit ischoklad som du kan gjuta i lager eller göra ett swirlande mönster med.

Hur länge håller ischoklad?

Förvara ischokladen svalt, annars fastnar den lätt i formen och den får längre hållbarhetstid. Ischoklad har lång hållbarhet om den förvaras i kyl. Räkna med ca 2 månader i kylskåp. Förvara i en tätt försluten burk. Men servera gärna rumstempererad då den smälter snabbare i munnen då.

Vilka smaksättningar passar till ischoklad?

  • Hallon
  • Polkagris
  • Limecest
  • Vanilj
  • Saffran
  • Mint
  • Banan
  • Pepparkakskryddor
  • Rökig whiskey
  • Rom
  • Likör
  • Någon av våra smakessenser

Här nedan ser du ischoklad gjord på vit choklad och smaksatt med polkagrisar och limecest, samt den klassiska ischokladen gjord på mörk choklad. Recept på vit ischoklad hittar du här.

Ischoklad med vit choklad.
Ischoklad 3 olika sorter.

Lyckas med mat tipsar hur du lyckas med ischoklad:

  • Använd alltid mer choklad än kokosfett. Använder man för mycket kokosfett kan ischokladen uppfattas som flottig.
  • Använd dig av knäcktratt när du fördelar ischokladen för att minska spillet.
  • Dela upp ischokladformarna, röda för sig, gröna för sig och blåa för sig. Smaksätt de efter färgerna och på så sätt är det enkelt att hålla koll på var din favoritsmak håller hus.
  • Gör vit och mörk ischoklad i samma form. det du bör tänka på är att låta ena chokladen stelna innan du fyller upp med nästa lager för att få snygg och rak kant.
  • För att få en mer "vuxen" smak så kan du gärna strö över lite flingsalt ovanpå ischokladen.
  • Lägg gärna lite strössel ovanpå innan den har stelnat för att få en snygg finish på ischokladen.
  • Byt ut den mörka chokladen mot mjölkchoklad om du vill!
  • Alla produkter du kan tänkas behöva för att lyckas med ischoklad och annat julgodis hittar du här.

Video på hur du gör ischoklad med knäcktratt

Steg-för-steg på hur du gör en god ischoklad på kokosfett och mörk choklad från Valrhona som du sedan med hjälp av en choklad- och knäcktratt fyller ischokladformarna med.

Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna eller granskade av Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Bakformar
Bakformar Bakformar
Silikonformar
Silikonformar Silikonformar
Choklad
Choklad Choklad
Delikatesser
Delikatesser Delikatesser
Kategorier Julgodis 2024

Vad tycker våra kunder?

4.87 av 5 (13281 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se