Ischoklad är ett populärt julgodis som görs av många! Du kan variera chokladsorter, toppings och smaksättare i oändlighet! Kokosfettet gör att chokladen får den speciella texturen och smälter extra snabbt i munnen.
Grundreceptet innehåller endast två ingredienser - Choklad och kokosfett och är därför helt fri från gluten och ägg. Önskar man en laktos- eller mjölkfri ischoklad så kan man enkelt byta ut chokladen till ett mjölkfritt alternativ.
Detta är bra att ha hemma till ischokladen:
- Choklad -De flesta tänker på ischoklad med mörk choklad eller ischoklad när man hör ordet ischoklad. Men det går lika bra att använda sig utav vit choklad, eller varför inte en blandning? Ännu bättre om man vill smaksätta sin ischoklad! Här hittar du all vår choklad!
- Formar till ischokladen - Ischokladformar i olika färger gjorda i mjuk, livsmedelsgodkänd aluminium. Ett tips är att använda olika färger på formarna till olika smaker.
- Små cellofanpåsar- Gör ischoklad och ge bort till vänner och arbetskamrater. Lägg de i små cellofanpåsar och knyt ett fint band runt.
- En knäcktratt - Med en knäcktratt är det superenkelt att fylla formarna med ischoklad, utan kladd. Och snabbt går det också!
Ischoklad med knäcktratt
- Förberedelser: 15 minuter.
- Tillagning: ca 15 minuter
- Klart på: ca 30 minuter
- Ger ca 45 ischoklader
- Pâtisserie
- 190 kcal
Ingredienser
- 100 g kokosfett
- 200 g mörk choklad
- ca 45 Ischokladformar
Gör så här
-
Lägg ut ca 45 st formar på en plåt eller bricka.
-
Lägg 100 g rumsvarmt kokosfett och 25 g hackad mörk choklad i en skål.
-
Smält 175 g mörk choklad över ett vattenbad och värm chokladen till 55 grader.
-
Rör ner den smälta chokladen i skålen med koksofett och hackad choklad och rör runt till det har blivit en rinnig smet.
-
Häll över smeten i en knäcktratt och fyll formarna.
-
Ställ ischokladen kallt till den har stelnat.
Kokosfett eller smör?
Ischoklad görs traditionellt på kokosfett men det går även bra att använda smör. Använd då ca 200 g choklad och 75 g smör. Det är en smaksak vilket man gillar bäst.
Vilken choklad skall jag välja till ischokladen?
Du kan använda i stort sett vilken choklad du vill. Mörk choklad, mjölkchoklad eller vit choklad. Det går även att blanda ljus och mörk choklad för att få en smakbalans du gillar, inte för söt eller för bitter i smaken.
Micro eller vattenbad?
Du kan göra ischoklad både i micro och över vattenbad. Använder du micro bör du smälta chokladen försiktigt på max 600 wat. Rör om då och då och kontrollera temperaturen. Att smälta chokladen i vattenbad är enkelt och du har uppsyn och kontroll på chokladen hela tiden. Se bara till att det inte kommer vatten i chokladen.
Kan man göra sockerfri ischoklad?
Vill du göra sockerfri ischoklad kan du använda sockerfri choklad.
Vad finns det för felsökning och tips?
Kokosfett och choklad smälter inte samman: Kokosfettet kan ha varit för kallt eller chokladen för sval. Du kan värma på blandningen försiktigt i efter så att allt smälter ihop. Du kan även ta hjälp av en mixerstav om du har mindre klumpar. Mixa då nere i blandningen så du inte mixar in luft.
Ischokladen blir flottig: Du har haft för mycket kokosfett, det ger en fet känsla. Eller testa att använda smör istället för kokosfett om du kanske inte gillar kokosfett. Du kan också testa att använda en mindre mängd kokosfett så det passar din smak.
Ischokladen blir prickig: Ischokladen kan få små prickar på toppen när den stått svalt ett tag. Det är inget farligt utan bara fett från chokladen som tränger upp.
Kladdfritt: Använd en knäcktratt för att fördela smeten smidigt i formarna. Var lite snabb så du hinner fördela all smet innan den börjar stelna i tratten om det är svalt i rummet. Se till att ha ställt ut formarna innan du börjar med ischokladsmeten.
Mönster i chokladen:
Gör både mörk och vit ischoklad som du kan gjuta i lager eller göra ett swirlande mönster med.
Hur länge håller ischoklad?
Förvara ischokladen svalt, annars fastnar den lätt i formen och den får längre hållbarhetstid. Ischoklad har lång hållbarhet om den förvaras i kyl. Räkna med ca 2 månader i kylskåp. Förvara i en tätt försluten burk. Men servera gärna rumstempererad då den smälter snabbare i munnen då.
Vilka smaksättningar passar till ischoklad?
- Hallon
- Polkagris
- Limecest
- Vanilj
- Saffran
- Mint
- Banan
- Pepparkakskryddor
- Rökig whiskey
- Rom
- Likör
- Någon av våra smakessenser
Här nedan ser du ischoklad gjord på vit choklad och smaksatt med polkagrisar och limecest, samt den klassiska ischokladen gjord på mörk choklad. Recept på vit ischoklad hittar du här.
Lyckas med mat tipsar hur du lyckas med ischoklad:
- Använd alltid mer choklad än kokosfett. Använder man för mycket kokosfett kan ischokladen uppfattas som flottig.
- Använd dig av knäcktratt när du fördelar ischokladen för att minska spillet.
- Dela upp ischokladformarna, röda för sig, gröna för sig och blåa för sig. Smaksätt de efter färgerna och på så sätt är det enkelt att hålla koll på var din favoritsmak håller hus.
- Gör vit och mörk ischoklad i samma form. det du bör tänka på är att låta ena chokladen stelna innan du fyller upp med nästa lager för att få snygg och rak kant.
- För att få en mer "vuxen" smak så kan du gärna strö över lite flingsalt ovanpå ischokladen.
- Lägg gärna lite strössel ovanpå innan den har stelnat för att få en snygg finish på ischokladen.
- Byt ut den mörka chokladen mot mjölkchoklad om du vill!
- Alla produkter du kan tänkas behöva för att lyckas med ischoklad och annat julgodis hittar du här.
Video på hur du gör ischoklad med knäcktratt
Steg-för-steg på hur du gör en god ischoklad på kokosfett och mörk choklad från Valrhona som du sedan med hjälp av en choklad- och knäcktratt fyller ischokladformarna med.Kategorier
- Blåbär - Recept, guider och inspiration
- Chokladbollar - Recept
- Choklad - Recept
- Drinkrecept
- Efterrätt
- Efterrättspaj
- Baka med barn - enkla bakverk för barn
- Godis & Karameller - Recept
- Grillrecept
- Hemgjord glass - glass recept
- Julgodis 2024
- Kladdkaka
- Kladdmuffins
- Laga mat i lergryta
- Lyckas med Tårta
- Matbröd - baka eget bröd
- Mat och bakningstips
- Minimuffins
- Muffins Recept
- Nordic Ware recept
- Nyårsdessert - efterrätt nyår
- Ostpaj
- Pajrecept
- Pepparkakor
- Praliner
- Påskgodis
- Påskmat
- Rabarber - Recept och inspiration till somriga eft
- Recept på Julmat
- Samarbeten
- Smoothie
- Smulpaj
- Småkakor
- Tacopaj
- Tacorecept
- Tillbehör till mat
- Tårtfyllningar
- Quiz
- Baka glutenfritt - Glutenfria recept
Kund
Underbart bud älskar allt