Kontakta oss
Prisjakt
4.72 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Frakt från 39 kr
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Krämig Janssons frestelse

Janssons frestelse är en svensk klassiker på julbordet eller som vickning. Den här blir riktigt krämig och god och blir så där härligt frasig på toppen! Servera med ett gott knäckebröd och gärna inlagda rödbetor och dijonsenap.

4.12 av 5 (204 recensioner)
Krämig Janssons frestelse

Janssons Frestelse är en riktig klassiker på julbordet. En gratäng med potatis, lök och anjovis. Den är dessutom enkel att göra både glutenfri och laktosfri. För en glutenfri gratäng - välj glutenfritt ströbröd. För en laktosfri gratäng - välj laktosfritt smör, mjölk, grädde och ströbröd.

Mina fem tips för att lyckas med Janssons frestelse

  • Skär potatisen jämna och tunna strimlor för att säkerställa en jämn tillagning.
  • Koka Jansons frestelsesen i en kastrull innan du slår upp den i ugnsformen.
  • Fräs löken mjuk och genomskinlig innan du blandar i vätskan, koka upp och tillsätt sedan potatisen.
  • Var noggrann med kryddningen; lite extra nymald vitpeppar och/eller  lite strösocker kan höja smaken avsevärt.
  • Grädda rätten tills den får en gyllene, krispig yta för bästa smak och textur.

Fem fakta om Janssons frestelse

  • Janssons frestelse tros vara uppkallad efter operasångaren Pelle Janzon, som var känd för sin förkärlek till maträtten.
  • Rätten är traditionellt en populär del av det svenska julbordet, men passar också utmärkt som middagsrätt under andra delar av året.
  • Ansjovisen som används i Sverige skiljer sig från den typiska ansjovisen i andra delar av världen, den är snarare lik sill i smaken. Jag rekomenderar Grebbestads ansjovis.
  • Rätt balans mellan potatis, lök, ansjovis och grädde är nyckeln till en lyckad Janssons frestelse.
  • Traditionellt används ströbröd för att få till en krispig yta, använd glutenfritt ströbröd för en glutenfri variant.

Recpet Janssons frestelse

  • Förberedelser: 30 minuter
  • Tillagning: 45 minuter
  • Klart på: 1 timme och 15 minuter
  • 6 portioner
  • Julmat
Janssons frestelse har ett uppskattat näringsvärde per 100 g på
  • 160 kcal

Ingredienser

  • 1,2 kg god potatis i fina strimlor
  • 3 små gula lökar, hackade
  • 50 gr smör
  • 3 dl grädde
  • 3 dl mjölk
  • 1 msk strösocker
  • 1 burk 450 gr Grebbestads hel ansjovis, rensad från ben. Eller 1-2 burkar Grebbestads Ansjovisfiléer
  • Salt, vitpeppar
  • Ansjovisspad
  • Ströbröd

Gör så här

  1. Sätt på ugnen på 175 grader.
  2. Fräs löken mjuk och genomskinlig i smöret i en stor kastrull. Slå på mjölk och grädde, koka upp.
  3. Tillsätt den strimlade potatisen, strösockret och ansjovisen. Koka upp alltsammans under ständig omröring. Låt det koka tills potatisen sjunkit ihop, ca 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och ansjovisspad.
  4. Slå upp alltsammans i en smord ugnsfast form. Strö ströbrödet över och grädda ca 45 minuter i 175 graders ugn. Känn efter med en sticka att potatisen är färdig.
  5. Prova servera Janssons frestelse med knäckebröd, inlagda rödbetor och dijonsenap.

Vilken typ av potatis är bäst att använda för Janssons frestelse?

Mjölig potatis är att föredra, Sorter som King Edward eller Mandelpotatis fungerar utmärkt.

Varför heter det Janssons frestelse?

Det finns lite olika svar på den frågan. Vissa menar att det kommer från en operasångare vid namn Per Adolf Janzon som brukade bjuda på en anjovisgratäng, öl och snaps. En annan teori är att rätten är döpt efter en film med just namnet Janssons frestelse. Detta efter att några väninnor från Östermalm bjöds på just anjovis, smörgås, ägg och potatis efter filmen. Det vi vet är i alla fall att rätten beskrivs år 1928 och har blivit en riktig klassiker i de svenska hemmen sedan dess.

Vilka ansjovis bör jag använda i Janssons frestelse?

Använd svensk ansjovis, som traditionellt är kryddigare och sötare än medelhavsansjovis och ger rätten dess karaktäristiska smak. Jag rekomenderar Grebbestads ansjovis.

Kan jag göra Janssons frestelse i förväg?

Ja, du kan förbereda rätten i förväg och förvara den i kylskåp eller frysa den. Värm sedan upp den i ugnen innan servering.

Lyckas med mat tipsar!

  • När du gör Janssons är det värt att lägga ned lite möda på att rensa hel ansjovis, men hinner du inte det så går det bra med ansjovisfiléer.
  • Janssons frestlese behöver inte vara jättevarm när den serveras. Den smakar faktiskt mer om den inte är det. Det gör att den är perfekt som bufférätt till julbordet.
  • Att koka Janssons frestelse innan den åker in i ugnen gör att det blir lättare att smaka av den och få den ferfekta kräigheten.
  • Se till att löken får fräsa tills den är alldeles mjuk och nästan genomskinlig. Det ger rätten en härligt fin löksmak.
  • Glöm inte att smörja formen - annars riskerar det att fastna i botten.
  • Janssons frestelse är en bra rätt att laga i förväg. Den är bara att frysa in och sen ta fram lagom till julafton eller när den nu ska ätas.
  • Gör en egen rödbetssallad till din Janssons frestelse!
  • Använd gärna en lökhackare när du hackar löken! Det underlättar enormt. Här hittar du den >>
Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna eller granskade av Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Bakformar
Bakformar Bakformar
Silikonformar
Silikonformar Silikonformar
Choklad
Choklad Choklad
Delikatesser
Delikatesser Delikatesser
Kategorier Recept på Julmat

Vad tycker våra kunder?

4.87 av 5 (13168 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se