Kontakta oss
Prisjakt
4.72 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Frakt från 39 kr
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp
Recept på Julmat

Recept på Julmat

3.4 av 5 (15 recensioner)

Vad vore julen utan all god julmat? Julen är en högtid då vi samlas med våra nära och kära och tillsammans avnjuter god mat och andra fina traditioner. Alla har vi våra måsten och favoriter bland julmaten och vad som tillhör ett klassiskt julbord skiljer sig från olika ställen i landet. Men vart kommer egentligen alla våra klassiker och julrecept på julbordet ifrån?

Klassisk julmat och julrecept

Många av rätterna som vi idag anser som obligatoriska klassiker på julbordet är historiskt sett rätt nya påfund. Traditionen med julbord och julmat sträcker sig tillbaka till vikingatiden men till exempel så hittade man inte den populära köttbullen på julbordet förrän cirka 1000 år senare på 1970-talet.

De äldsta rätterna på julbordet är julosten och gröten. Osten tillverkade man redan under sommaren och den fick sedan ligga i förråd och lagras ända fram till julafton. Gröten var ett vanligt inslag även till vardags, oftast då gjort på korn och grövre sädesslag. Till jul och fest började man dock senare att koka gröt på finare vita gryn i grädde eller mjölk.

Många av de tillagningssätt som vi hittar på julbordet är gamla konserveringsmetoder som användes flitigt förut till exempel inläggning av sill. Julskinka var någonting som inte serverades till jul då saltat kött förknippades med förrådsmat och inte med fest. Istället var det färskt kött som till exempel griskött som helst skulle dukas fram.

Recept på rödkål

  • Förberedelser: 5 minuter
  • Tillagning: ca 25 minuter
  • Klart på: 30 minuter
  • 6 portioner
  • Julmat
  • Recept på julmat
Uppskattat näringsvärde per 100 g rödkål
  • 120 kcal

Ingredienser

  • 500 g rödkål
  • 50 g smör
  • 2 msk ljus sirap
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 1 lagerblad
  • salt och svartpeppar

Så här gör du rödkål till julbordet

  1. Strimla rödkålen, hetta upp smör i och stek rödkålen i ca 5 minuter under omrörning.
  2. Vänd i sirap, äppelcidervinäger och lagerbladet.
  3. Låt allt fräsa utan lock i ca 15 minuter (på mediumvärme). Rör om då och då.
  4. Smaka av med salt och svartpeppar.

Klassisk julmat

Under 1900-talet började julmaten likna det vi ser idag då ny teknik inom livsmedelsindustrin gjorde det möjligt för människor att köpa både hel- och halvfabrikat som förenklade matlagningen och gjorde fler råvaror och rätter tillgängliga för fler. Det var under denna period som många av julens nyare fiskrätter gjorde entré på julbordet som till exempel lax, Janssons frestelse, ägghalvor fyllda med räkor, med mera.

Från 2000-talet och framåt har många blivit mer öppna för nya recept och rätter som antingen ersätter eller kompletterar klassikerna. Bland annat har gröna rätter, sallader och vegetarisk julmat fått ett stort uppsving.

Obligatoriskt på julbordet är även alla goda sötsaker! Mer om julgodis, recept och tips hittar du på vår julgodis recept sida.

Nya julrecept

Kryddor är någonting som många förknippar mer med jul och julstämning snarare än den rätt den historiskt har gått hand i hand med. Kanske är det därför vi ser så många nya tappningar av julrätter där fokus ligger på smaker som kanel, saffran, apelsin och annat. Idag finns ett stort utbud av både vegetariska och veganska alternativ till julens traditionella kötträtter som du kan göra riktigt juliga med traditionella julsmaker i form av kryddor och andra smaksättare.

Vegetarisk julmat

Många är öppna för helt nya och annorlunda julrätter som kanske inte vid första tanken för tankarna till julbord. Att mixa både nytt och gammalt är ett bra sätt att introducera nyheter samtidigt som du behåller den traditionella julstämningen.

Vegetarisk och vegans julmat och julrecept är minst lika gott som den traditionella julmaten. Testa till exempel att ugnsbaka en kålrot och griljera den sedan precis på samma sätt som en julskinka. Köttbullar eller vegetariska bullar kan kryddas på samma sätt som julköttbullarna. Använd fantasin och ha mycket sallad på julbordet, det är både gott, nyttigt och färggrant. Julsmakerna går lika bra att få till i veganska och vegetarska rätter som i kötträtter.

Lyckas med mat tips för julmaten och julrecept

  • Vad är dina och din familjs favoriter på julbordet? Behåll dessa och byt ut rätter som knappt blir rörda för ett julbord med en härlig mix av traditionella julrätter och nya favoriter bland alla julrecept.
  • Mer grönt! Duka fram sallader till årets julfest. Både matiga och lättare sallader kompletterar den tyngre och fetare julmaten. Använd smaker som frisk apelsin, fina röda granatäpplen, vanliga hederliga äpplen och blanda med salladsblad, matgryner, grönkål och annat gott.
  • Grönkål, grönkål, grönkål! Grönkål är otroligt nyttigt och samtidigt juligt. Passar i pajer, sallader, rostade som snacks och mycket mer!
  • Mycket arbete och stress med julbordet? Ordna knytkalas där varje gäst tar med sig en rätt var. På så sätt blir jobbet för varje individ litet och kanske får du smaka på ett nytt gott recept som du själv inte har använt dig av tidigare!
  • Mycket av julmaten går att förbereda i förväg. Om du så vill kan du börja redan sent på hösten innan julruschen startar och baka saker som julgodis, pajskal, bröd, rulla köttbullar och annat som håller flera månader i frysen.
  • Byt julrecept med någon. Du kanske har ett recept du älskar och någon på jobbet har ett annat som den älskar. Byt med varandra för ny inspiration.
Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna eller granskade av Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

15 recept

Vad tycker våra kunder?

4.87 av 5 (13168 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se