Kontakta oss
Prisjakt
4.72 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Frakt från 39 kr
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp
Julgodis 2024

Julgodis 2024

3.68 av 5 (60 recensioner)

Julgodis är någonting av det som vi ser mest fram emot när julen nalkas. Grejen med julgodis är inte bara att det ska vara sött och gott, det är lika mycket själva känslan av jul och allt runt omkring som gör det så roligt att göra julgodis. Att baka inför jul med go julmusik i bakgrunden är någonting som lockar fram den där härliga julstämningen som ingenting annat. Vare sig du bakar själv eller kanske bjuder in barnen eller familjen att delta som en fin julaktivitet tillsammans så finns det några saker vi oftast vill att ett julgodis recept ska vara. Oftast ska det vara någonting som för tankarna till jul, det ska vara ett enkelt julgodis med inte allt för många ingredienser och självklart ska det vara barnsligt gott!

Du behöver:

Julgodis

Julgodis: Hemmagjord juldaim

  • Förberedelser: 5 minuter
  • Tillagning: 25 minuter
  • Klart på: 30 minuter
  • 4 portioner
  • Pâtisserie
  • Julrecept
Daimen har ett uppskattat näringsvärde per 100 gram på
  • 500 kcal

Ingredienser till daim

Gör såhär

  1. Bryn sockret till en ljus karamell (150 grader) i en tjockbottnad kastrull.
  2. Tillsätt sedan sirap, kakao och mandel. Rör tills det blir lättflytande, tillsätt sedan smör under omrörning.
  3. Bred ut smeten på smort bakplåtpapper. Låt stelna 30 sekunder skär sedan skåror i den mjuka massan.
  4. Låt svalna, bryt sedan bitarna efter skårorna.
  5. Smält chokladen i vattenbad med en smältskål eller mikro, doppa ovansidan av daimbitarna i den smälta chokladen, lägg tillbaka på bakplåtspappret eller på ett ugnsgaller.
  6. Ställ sedan svalt till dess chokladen hårdnar.

Julgodis med historia

Att äta och baka julgodis är en tradition som går långt tillbaka i tiden. Förr var det söta efter middagen någonting som var få förunnat och endast för välbärgade familjer. Oftast avnjöt man nötter eller kanderad frukt och senare även kakor och marsipan. När julgodis började bli vanligare i alla hem så var det främst nötter och de röda svenska vinteräpplena som mognade sent på hösten som användes. En annan sak som många kanske minns från barndomen är kristyrfigurer som hängdes i granen och sedan smältes ned och åts upp vid julgransplundringen.

Nya och klassiska julgodis recept

Många har julgodisfavoriter som bara måste finnas med på dessertbordet. Några av de populäraste klassikerna är pepparkakor, knäck, ischoklad, mozartkulor, fudge och tryfflar av olika slag. Även populära godissorter man vanligen köper i affären som till exempel daim är värd att i alla fall till jul göra hemma själv. Hemgjort julgodis bakat med kärlek ger nämligen en alldeles speciell julkänsla och lukterna som sprider sig från köket till resten av huset är ett fint plus.

Julgodis är enkelt, gott och roligt att baka. Något som förgyller lite extra är att baka julgodis och sedan ge bort till vänner, arbetskollegor eller någon annan du tycker om. Slå in godiset i godispapper, presentaskar eller någon fin burk och ge bort som julklapp.

Lyckas med mat tips om julgodis

  • Innebär julbaket stress för dig? Dela upp det i etapper! Du kan börja att redan sent på hösten baka julgodis som du fryser in, många sorter håller sig finfint i frysen i flera månader. Spara dock något mysigt bak till när det närmar sig jul och baka i lugn och ro antingen själv eller med barn, familj och vänner!
  • Att baka pepparkakor är en tradition i många hem och någonting som kan bli en väldigt rolig aktivitet både för barn och vuxna. Använd roliga utstickare, dekorera med färgad kristyr och strössel. Kom ihåg att pepparkaksdegen inte behöver vara hemmagjord. Det går lika bra med köpt deg. Doften som sprider sig när man baka pepparkakor är ljuvlig.
  • Många av recepten på julgodis som varken ska bakas i ugn eller ha en speciell konsistens kan man ofta experimentera lite med genom att kanske byta ut typen av choklad, kryddor, smakämnen eller andra smaksättare.
  • Ge bort julgodis i en fin presentask.
  • Strössla lite julströssel på godiset för vackra detaljer!
Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna eller granskade av Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

44 recept

Vad tycker våra kunder?

4.87 av 5 (13156 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se