Viktiga tips för att lyckas med Gubbröra
- Proportionerna i gubbröran kan varieras efter smak. Vissa föredrar mer lök och dill, medan andra vill ha en starkare smak av ansjovis.
- Finhacka ingredienserna väl. Detta ger en jämnare och mer balanserad smakupplevelse.
- Använd färsk dill för en fräschare smak. Torkad eller fryst dill fungerar, men den färska dillen tillför en mer intensiv smak.
- För en krämigare konsistens, tillsätt lite gräddfil. Detta kan också hjälpa till att mildra starka smaker för dem som föredrar det.
- Var försiktig med saltet. Ansjovisen bidrar redan med sälta, så tillsätt ytterligare salt med försiktighet.
Fem fakta om Gubbröra
- Gubbröra är en klassisk svensk rätt, ofta associerad med midsommar, påsk och jul.
- Traditionellt används ansjovis i gubbröra, men ii brist på det kan även ansjoviskryddad sill användas som alternativ.
- Även om rätten heter "gubbröra", uppskattas den av alla åldrar och är populär i hela Sverige.
- Rätten kan varieras med olika ingredienser som majonnäs, crème fraîche eller olika typer av lök för att passa personliga preferenser.
- Gubbröra kan även användas som fyllning i varma smörgåsar eller som topping på bakade potatisar.
Så här gör jag Gubbröra
- Förberedelser: ca 10 minuter.
- Tillagning: ca 10 minuter
- Klart på: 20 minuter
- 4 portioner
- Julrecept
Gubbröra har ett uppskattat näringsvärde per 100 gram på
- 380 kcal
Kall Gubbröra
Ingredienser
- 1 burk / 125 g finhackad anjovisfilé (Grebbestad)
- 1 finhackad gul lök
- 1 dl hackad dill
- 0,5 dl hackad gräslök
- 4 st kokta och hackade potatisar
- 2 st hårdkokta hackade ägg
- 2 msk majonnäs
- 1 krm mald svartpeppar
Gör så här
- Blanda alla ingredienser i en bunke, smaka av med anjovisspad.
- Servera till midsommar, julen eller middagsbjudningen.
Lyckas med mat tipsar!
- Blanda ihop gubbröran någon dag innan, den blir bara godare om den står ett tag.
Vad är Gubbröra?
Gubbröra är en klassisk maträtt bestående av anjovis, ägg gräslök och dill. Allt blandas ihop, ofta med majonnäs, och äts sedan kall på till exempel kavring.
Varför heter det Gubbröra?
Varifrån ordet Gubbröra kommer ifrån vet man inte.
Hur länge håller Gubbröra i kylsåpet?
Gubbröra är perfekt att förbereda någon dag innan den ska ätas. Det blir bara godare. Den håller i kylskåp i ca 5 dagar.
Kategorier Recept på Julmat
Kategorier
- Blåbär - Recept, guider och inspiration
- Chokladbollar - Recept
- Choklad - Recept
- Drinkrecept
- Efterrätt
- Efterrättspaj
- Baka med barn - enkla bakverk för barn
- Godis & Karameller - Recept
- Grillrecept
- Hemgjord glass - glass recept
- Julgodis 2024
- Kladdkaka
- Kladdmuffins
- Laga mat i lergryta
- Lyckas med Tårta
- Matbröd - baka eget bröd
- Mat och bakningstips
- Minimuffins
- Muffins Recept
- Nordic Ware recept
- Nyårsdessert - efterrätt nyår
- Ostpaj
- Pajrecept
- Pepparkakor
- Praliner
- Påskgodis
- Påskmat
- Rabarber - Recept och inspiration till somriga eft
- Recept på Julmat
- Samarbeten
- Smoothie
- Smulpaj
- Småkakor
- Tacopaj
- Tacorecept
- Tillbehör till mat
- Tårtfyllningar
- Quiz
- Baka glutenfritt - Glutenfria recept
Valhrona kakao
Borde ha upptäckt denna kakao för länge sedan men nu är det gjort och vill fortsätta med min nya fina kakao som jag...