Knäck är en klassiker till jul! Vi har samlat fem riktigt goda recept på knäck som du borde prova någon gång. Vad sägs om apelsinknäck eller lakritsknäck?
Vi har samlat fem olika recept på knäck som vi tycker att du ska prova. Det är alltid roligt med lite variation. Har du väl testat ge din knäck en liten twist kommer du definitivt vilja testa igen. Det är egentligen bara att använda fantasin och smaksätta med det du tycker om. Dessutom bjuder vi på massor av tips och trix för hur du lyckas med din knäck!
Placera knäckformarna på en bricka så att dessa står stadigt.
Blanda socker, sirap och grädde i en kastrull med tjock botten. Koka kraftigt under omrörning 10-20 min tills smeten har en temperatur på 122-130 grader (kontrollera med kökstermometer). Ju varmare smet du har desto hårdare blir knäcken.
Ta kastrullen åt sidan och blanda i smör och mandel.
Fyll smeten i knäckformar ställda på en bricka eller plåt. Låt knäcken svalna och frys in tills du ska servera.
Knäck med smak av ingefära
Förberedelser: 10 minuter
Tillagning ca: 30 minuter
Klart på: 40 minuter
35-40 knäck
Pâtisserie
Uppskattat näringsvärde per 100 gram knäck
395kcal
Ingredienser
2 dl socker
2 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
1 msk smör
1 tsk fint riven färsk ingefära
Så här gör du knäck
Blanda socker, sirap och grädde i en hög och vid non-stick kastrull. Koka under omrörning 10-20 min tills smeten har en temperatur på 122-130 grader (kontrollera med kökstermometer).
Ta kastrullen åt sidan och blanda i smör och ingefära.
Fyll smeten i knäckformar ställda på en bricka eller plåt. Låt svalna.
Tips på hur du lyckas med knäck:
Här är några tips och trix för hur du lyckas bäst med din knäck.
Använd en tjockbottnad kastrull när du ska koka knäck för att hålla en jämnare temperatur på smeten och för att den inte ska stelna innan du hunnit fördela knäcken i formarna.
Koka knäcken på medeltemperatur och rör om i kastrullen ofta. Om knäcken kokas på för hög temperatur så finns det risk att den bränner i botten eller blir kornig.
Tänk på att aldrig göra dubbel sats då risken finns att du inte hinner fördela smeten i alla formar innan den stelnar.
Vi rekommenderar att du använder dig av en termometer för att uppnå bästa resultat men det går även bra med ett så kallat “kulprov” (se beskrivning nedan).
Använd gärna en knäcktratt till fördelningen för att minska spillet.
Har du glömt köpa knäckformar? Då kan du fördela knäcksmeten i en mindre ugnsform med “non-stick” beläggning och skära knäcken i fyrkanter innan den stelnat.
Förvara knäcken i kylen med ett bakplåtspapper mellan varje lager för att knäcken inte ska klibba ihop med varandra.
Gör gärna egna godisstrutar av bakplåtspapper, presentpapper eller liknande och ge bort en strut med knäck i julklapp eller som värd- eller värdinnegåva.
Koka flera omgångar knäck och frys in med bakplåtspapper mellan för att enkelt kunna ta fram knäck när du är sugen.
Fyll knäckformar med en knäcktratt
Vi visar hur du enkelt fyller knäckformarna med en knäcktratt.
Historia om knäck
Kncäk har man gjort sedan 1800-talet. Innan dess var socker en lyxvara som bara de rika kunde få tag i. Till en början så smälte man smöt och socker på en hög temperatur och fick då fram en hård knäck. Det var främst Apotekarna som sålde knäck och karameller, då med välgörande örter och desserter. Men på 1800-talet spred sig kunskapen utanför apoteken och karamellbodar öppnades. Idag äter vi främst knäck till jul.
Tips för att inte spilla
Använd en knäcktratt för att inte spilla. Du kan även fukta underlaget som knäckformarna står på för att de inte ska glida omkring. Har du ingen knäcktratt kan du använda en kanna med en tydlig pip. Det går också att fylla en sirapsflaska med knäcksmet och sen trycka ut, men tänk då på att knäcksmeten inte får vara för varm så att plasten smälter. Håll flaskan med en handduk så du inte bränner dig.
Temperatur på knäck?
122-125° för mjuk knäck
140-145° för hård knäck som är lite sega i mitten
155-160° för karamellfast knäck
Håll ett extra öga på termometern när temperaturen närmar sig 115-120 grader. Temperaturen kan nämligen stiga ganska fort!
Kulprov för knäck?
Om du saknar hushållstermometer är kulprov räddaren i nöden. Doppa lite av smeten i en kopp med kallt vatten.
Om smeten flyter ut så har den inte kokat tillräckligt länge
Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig.
Om massan går att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola.
Om smeten genast stelnar och går att bryta är den karamellfast.
Hur länge ska knäck kokas?
Det är beroende på hur vid kastrull du har och hur hög värme du kokar knäcken på. Säkrast är att mäta temperaturen eller göra kulprovet, se ovan.
Hur länge håller knäck?
Knäck håller upp till tre månader i frysen, ta bara ut och tina i rumstemperatur och njut.
Smör eller inte smör, varför?
Smöret för kolan glansigare och lite rundare i smaken. Den kyler också ner smeten en aning så den slutar stiga i temperatur i kastrullen. Men det blir knäck även om du skulle utesluta smöret.
Sirap, mörk eller ljus?
Du kan använda både ljus sirap och mörk sirap till knäck. Med mörk sirap blir knäcken lite kraftigare och inte lika söt i smaken. Men vanligast är att man använder ljus sirap till knäck.
Felsökningar:
Varför stelnar inte knäcken?
Du har troligtvis kokat knäcken för kort tid, mätt mängderna fel eller haft för låg värme. Knäcken blir hårdare om du ställer den kallt, du kan även frysa knäck. Men lägg papper emellan så de inte fastnar i varandra. För att lyckas med knäcken bör du ha en kökstermometer, då vet du att knäcken kommer stelna om den kommer upp i rätt temperatur.
Kladdig knäck?
Knäcken blir kladdig om den står i en fuktig miljö och kan då fastna i varandra.
Bubblig knäck?
Det är mycket luft i knäcken när den kokat färdrigt, men rör runt med en träslev så försvinner bubblorna.
Vad gör man med knäck som sitter som klister på kastruller och verktyg?
Sitter det stelnad knäck i botten på din kastrull kan du värma upp det på spisen med vatten så släpper det. Lägg alla skedar och dylikt du använt i det varma vattner och låt det lösas upp. Häll sen av vattnet när det svalnat och diska som vanligt.
Hur förvaras knäck?
Förvara knäcken torrt och svalt men inte i kylskåp för då blir den kletig. Kola och knäck håller sig i upp till 3 månader. Du kan också frysa knäck, lägg då bakplåtspapper emellan så de inte klibbar ihop dig.
Kan man göra knäck i micron?
Det går att koka knäck i micron. Se till att du har en stor skål som tål mikrovågsugn och rymmer ca 3 liter (räcker till 1 sats). Du vill inte ta en för liten skål och sen få knäck som kokat över i micron. Ställ mikron på 750W och kör i ca 8 minuter eller till 125 gradet. Mät med termometer eller gör kulprovet. Skulle knäcken inte vara klar är det bara att köra någon minut till.
Hur gör man vegansk knäck?
Det går utmärkt att koka en vegansk knäck och använda växtbaserade alternativ istället för smör och grädde. Smaken blir lite annorlunda beroende på vilka produkter man väljer, men knäck blir det.
Hur gör man sockerfri knäck?
Vill du göra en knäck med mindre socker i kan du använda sötströ och fiber syrup som är en lågkalori sirap. Finns hos olika märken och minskar sockret med 50% ungefär.
Salt i knäck
Tillsätt gärna lite salt på slutet för att få en fylligare karamellsmak i knäcken.
Smaksättning:
Att smaksätta sin hemlagade knäck är hur kul som helst, det blir lite mer personligt.
Krossad polkagris Strö hackad polkagris ovan på knäcken när du fyllt upp formarna.
Hasselnöt
Mandel Knäck med mandel en klassiker, tillsätt en dl finhackad skalad mandel när smeten kokat klart.
Kokos
Saffran
Vanilj
Allergier:
Laktosintolerans: Byt ut grädden och smöret mot ett laktosfritt alternativ, använd samma dosering.
Mjölkallergi: Byt ut grädden och smöret mot ett mjölkfritt alternativ, använd samma dosering.
Nötallergi: Byt ut nötterna mot solrosfrön, ströbröd eller panko. Om du väljer ströbröd så tänk då på att välja ett grövre ströbröd som inte innehåller råg för bästa smak, vi rekommenderar Panko läs mer om produkten här.
Lyckas med mat tipsar hur du lyckas med knäcken
För att enkelt fylla knäckformarna utan kladd och spill, använd en Knäcktratt från Wilton.
Samtliga produkter finns att köpa hos oss på Lyckasmedmat.se
Lägg ner knäck i cellofanpåsar och ge bort till vänner. Garanterat en uppskattad present!
Tre till recept på knäck
Här kommer tre till riktigt goda recept på knäck med lite andra smaker.
Recept på härligt frisk knäck med smak av apelsin
Knäck med apelsin som bryter av mot det söta.
Receptet ger ca 40-45 knäck
Tid: ca 1 timme
Ingredienser
Knäck med smak av apelsin
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
2 msk smör
Rivet skal från en apelsin
Några droppar apelsinessens
Gör såhär
Placera ut knäckformar på en bricka eller plåt.
Blanda grädde, socker och sirap i en vid tjockbottnad kastrull med höga kanter.
Koka upp, och låt koka utan lock. Rör om då och då. Knäcken är klar när termometern visar ca 122 -130 grader, ju lägre temperatur dessto mjukare knäck.
Rör då ner smöret, apelsinskalet och essensen.
Fördela smeten i knäckformarna. Ställ kallt så knäcken stelnar.
Ett annorlunda knäckrecept med pekannötter
Knäck med pekannötter och lönnsirap som blir minst lika god som vår vanliga svenska knäck.
Receptet ger ca 35-40 stycken knäck
Tid: ca 1 timme
Ingredienser
Knäck med Pekannötter
2 dl strösocker
2 dl Lönnsirap
2 dl vispgrädde
1 dl hackade pekannötter
Gör såhär
Blanda socker, lönnsirap och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull. Kastrullen ska vara tjockbottnad för att knäcken inte ska bränna fast.
Låt allt koka upp och sänk värmen, men det ska fortfarande koka. Rör om då och då. Om det går sänker du värmen allteftersom men observera att de ska koka. På det sättet minskar du risken att det bränner fast.
Låt koka 25-45 minuter, tills smeten blivit seg. Koktiden beror på hur stor bottenyta din kastrull har. Smetens färg förändras från ljusgul till brun allteftersom. Placera ut knäckformar på en plåt eller bricka.
Kontrollera att knäcken är klar genom att göra kulprov, vilket innebär att du droppar en liten mängd i ett glas vatten och knäcken ska då går att forma till en kula. Du kan även använda en stektermometer eller karamelltermometer som ska visa 122-124 grader.
Vid den lägre temperaturen är knäcken ganska mjuk och den högre hård på ytan med seg kärna.
Rör ned de hackade nötterna och fördela smeten i knäckformarna. Använd gärna en Candy Funnel så går arbetet mycket lättare och smidigare. Annars en lite kanna med handtag eftersom smeten är mycket varm.
Låt svalna, servera och njut.
Recept på knäck med lakritssmak
En annorlunda knäck med lakritssmak som blir ett bra komplemant till den vanliga knäcken på julbordet. Förutom till jul så smakar de självklart lika bra hela året.
Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad hög kastrull. Kastrullen ska vara tjockbottnad för att knäcken inte ska bränna fast.
Låt allt koka upp och sänk värmen, men det ska fortfarande koka. Rör om då och då. Om det går sänker du värmen allt eftersom men observera att de ska koka. På det sättet minskar du risken att det bränner fast.
Låt koka 25-45 minuter, tills smeten blivit seg. Koktiden beror på hur stor bottenyta din kastrull har. Smetens färg förändras från ljusgul till brun allteftersom. Placera ut knäckformar på en plåt eller bricka.
Kontrollera att knäcken är färdig med en stektermometer eller karamelltermometer som ska visa 122-126 grader.
Vid den lägre temperaturen är knäcken ganska mjuk och den högre hård på ytan med seg kärna.
Rör ner salmiakpulver och fördela smeten i knäckformarna. Använd gärna en knäcktratt så går arbetet mycket lättare och smidigare. Annars en liten kanna med handtag eftersom smeten är mycket varm.
Alla recepten på denna sida är skrivna eller granskade av Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.
Läs mer om Peder Näslund
Snabb leverans
Snabb leverans och nöjd med produkterna!