Kontakta oss
Prisjakt
4.58 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Frakt från 39 kr
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Pannacotta

Pannacotta är en italiensk vaniljpudding som kan varieras i all oändlighet. Servera den gärna med syrliga bär eller sylt.

3.88 av 5 (96 recensioner)
Pannacotta

Pannacotta recept och guide

Pannacotta är en enkel dessert att göra och kan med fördel förberedas dagen innan servering. Variera med olika smaker och toppings eller bygg flera olika smaker och färger på varandra för en wow-effekt hos gästerna!

Lyckas med mat tipsar hur du lyckas med pannacottan

Pannacotta

  • Förberedelser: 10 minuter
  • Tillagning: 15 minuter
  • Klart på: 270 minuter
  • 6 portioner
  • Pâtisserie
Panacotta har ett uppskattat näringsvärde per 100 gram på
  • 345 kcal

Ingredienser

  • 4 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 100 gr strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 2 gelatinblad

Så här gör du Pannacotta

  1. Börja med att lägga gelatinet i kallt vatten, cirka 10 minuter.
  2. Blanda under tiden grädde, mjölk och strösockret i en tjockbottnad kastrull.
  3. Skrapa ur vaniljstången och lägg ner frön och stång i kastrullen.
  4. Koka upp och tag kastrullen från plattan. Tillsätt det urkramade gelatinet och rör tills allt gelatin löst sig.
  5. Låt det hela svalna en stund och slå sedan upp i 6 glas, ställ in dem i kylen och låt det stå och ”stanna” i kylen minst 4 timmar. Använd gärna en Candy Funnel när du ska portionera ut vaniljpuddingen. Då slipper du kladd!
  6. Slå sedan någon god syrlig sylt på toppen och servera.

Tips för pannacotta

Pannacotta kan göras samma dag som den skall serveras men behöver stå i minst 4 timmar i kylskåp innan servering. Gör gärna pannacotta dagen innan så hinner den stelna ordentligt och är så gott som klar för servering. Hur länge pannacottan behöver på sig för att stelna beror lite på vad du använder för smaksättning. Häller du till exempel i lite sprit behöver pannacottan längre tid på sig för att stelna.

Kan jag byta ut grädden mot mjölk eller annat?

För att få den lena konsistensen är förhållandet mellan fett och gelatin viktigt. Det går att byta ut grödden mot till exempel mjölk, sojamjölk eller kokosmjölk. Men då måste mängden gelatin ökas på. En större mängd vattning smaksättare gör också att mängden gelatin behöver justeras upp.

Hur gör jag med gelatinet?

Gelatinet behöver ligga i kallt vatten för att mjukna för att sen smältas ner i den varma pannacottasmeten. Fem minuter räcker för att gelatinet skall svälla och bli mjukt. Låt inte smeten till pannacottan koka då kan det bli för varmt för gelatinbladen som mister sin funktion och pannacottan stelnar inte. Gelatin smälter redan vid 35 grader och det tar minst 4 timmar för gelatinet att stelna.

Hur smaksätter jag pannacotta?

Du kan tillsätta något av förslagen nedan för att smaksätta din pannacota utan att justera gelatinet:

  • Snabbkaffepulver (eller koka grädden med kaffebönor och låt dra)
  • Te (låt teet sjuda med grädden)
  • Riven ingefära
  • Rivet citron., lime- eller apelsinskal
  • Fryst bärpulver
  • Mortlad kardemumma
  • Saffran
  • Baileys eller annan likör/sprit (ca 1/2 dl)
  • Tonkaböna - en touch av vanilj och bittermandel

Pannacotta med choklad

Vill du göra en pannacotta med choklad kan du hacka upp 200 g choklad. Blanda ner chokladen sist och låt smälta. Du kan behöva minska gelatinet med ett blad om du använder en mörk chokladsort.

Pannacotta med bärsmak

Byt ur 1 dl mjölk och 1,5 dl grädde mot 250 g bärpuré och tillsätt 2 gelatinblad till. Koka upp purén med grädden och smält sedan i gelatinbladen.

Toppa din pannacotta

Det är alltid trevligt att toppa pannacottan med något, gärna det som är i pannacottan eller för att komplettera med en annan smak. Är det t. ex. hallonpannacotta kan du toppa med hallon eller komplettera med t. ex. kaksmulor för ett gott crunch.

Förslag på topping:

  • All färsk frukt som t. ex. passionsfrukt, mango, apelsin eller lime
  • Bär som blåbär, hallon och jordgubbar
  • Hallonsås >>
  • Kaksmulor
  • Hackad daim eller choklad
  • Kolasås eller chokladsås
  • Yoghurtgrädde
  • Kanderade eller hackade nötter t. ex. mandel eller jordnötter

Kan jag servera pannacotta på något annat sätt än i glas?

Om du inte vill servera pannacottan i glas kan du gjuta den i en silikonform. Fyll då silikonformen med pannacottasmet och låt frysa i frys. Ploppa ur pannacottan medan den är frusen och låt tina på servreingsfat eller assietter. Du kan även låta den stelna i en liten djup tallrik eller bara i botten på en tallrik och toppa vackert till en dessertallrik.

Kan man vispa pannacotta?

Du kan vispa upp en pannacotta som är kall från kylen. Vispa upp den med elvisp till en krämig konsistens. Du kan servera den vispad med tillbehör i t. ex. ett glas eller använda som fyllning i en tårta. Det blir väldigt gott och enkelt att variera med olika smaker i tårtan.

Kan man göra vegansk pannacotta?

Det går alldeles utmärkt att göra pannacottan vegansk. Byt ut grädde och mjölk till ett veganskt alternativ och använd agar agar, gelésocker eller vegegel istället för gelatin.

Byt ut på följande sätt:

  • 5 dl vegansk grädde, t. ex. havre-, soja-, mandel- eller koksgrädde

Välj ett av följande geleringsmedel och följ instruktionerna på förpackningen för användning

  • 1 tsk agar agar + 4-6 msk strösocker
  • 1 dl gelésocker multi
  • 2 påsar Vegegel + 4-6 msk strösocker

Förvaring och hållbarhet

Du kan frysa in pannacottan men plasta ordentligt så det inte blir ett segt uttorkat lock/skinn överst. Detta gäller även om den står länge i kyl. Förbered inte pannacottan längre än 3 dagar i förväg. Då kan den bli gummiaktig i konsistensen.

Panacotta nyår

Till nyår passar det perfekt med panacotta! Det är enkelt att tillaga, går att förbereda och kan serveras i snygga glas. Servera gärna panacottan med en god hallonsås!

Pannacotta till bröllopet

Pannacotta passar bra att servera på bröllopet. Antingen istället för en bröllopstårta eller som komplement.

Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna eller granskade av Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Bakformar
Bakformar Bakformar
Silikonformar
Silikonformar Silikonformar
Choklad
Choklad Choklad
Delikatesser
Delikatesser Delikatesser
Kategorier EfterrättJulgodis 2024

Vad tycker våra kunder?

4.87 av 5 (13254 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se