Kontakta oss
Prisjakt
4.58 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Frakt från 39 kr
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Pepparkaksdeg - Fyra recept

Lyckas med pepparkaksdegen! Dessa knapriga, tunna och smakrika små kakorna. Nyckeln till de godaste pepparkakorna är att du lyckas med pepparkaksdegen! Vi bjuder på allt du behöver veta om pepparkaksdeg vare sig du ska baka traditionella pepparkakor, kladdkakebollar, hjärtan att hänga i granen – eller bara äta degen som den är!

4.09 av 5 (67 recensioner)
Pepparkaksdeg - Fyra recept

Lyckas med mat tipsar om Pepparkaksdeg!

  • Kontrollera mjölets kvalitet: Använd ett bra vetemjöl för bästa resultat, då mjölets kvalitet påverkar degen mycket.
  • Blanda torra och våta ingredienser separat: Det hjälper till att fördela alla ingredienser jämnt innan de blandas ihop.
  • Låt degen vila över natten: Detta gör du för att hela degen ska få smak av kryddorna.
  • Det viktiga glutenet: Genom att låta degen vila kylt kan glutenet i mjölet slappna av, vilket gör degen lättare att hantera.
  • Använd kvalitetssirap: En bra sirap ger pepparkakorna deras karaktäristiska djupa smak och färg.
  • Temperera smöret: Se till att smöret är mjukt men inte smält när du börjar göra degen.
  • Kavla degen när den är kall. Ju varmare degen är – desto mer svårhanterlig är den.
  • Kavla ut pepparkaksdegen direkt på bakplåtspappret, så slipper du momentet med att lyfta över kakor som kanske går sönder.
  • Använd en kall plåt, annars riskerar kakorna att bli bubbliga.
  • Kavla pepparkaksdegen mellan två smörpapper. Främst för att det då går att minska mjölmängden under kavlingen till ett minimum. För mycket mjöl gör att de färdiga pepparkakorna smakar torrt.
  • Vill du få ut maximalt med smak av kryddorna i pepparkaksdegen blir det bäst om du mortlar kanelstång och nejlikorna själv.
  • Använd invertsocker för att få en fin brun färg och en god smak på pepparkakorna.
  • När du bakar ut pepparkaksdegen använd flera olika pepparkaksformar >>>

Recept på Klassisk Pepparkaksdeg

  • Förberedelser: 15 minuter.
  • Tillagning: ca 50 minuter
  • Klart på: 24 timmar med vila
  • Receptet ger ca 200 kakor
  • Pâtisserie
Uppskattat näringsvärde per 100 gram pepparkaksdeg
  • 460 kcal

Ingredienser Pepparkaksdegen

  • 3 dl strösocker
  • 12-13 dl vetemjöl
  • 150 gr rumstempererat smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 dl ljus sirap
  • 1 ägg
  • msk bikarbonat
  • 1,5 msk mald kanel
  • 1,5 msk mald ingefära
  • 1 msk mald kryddnejlika
  • 2-3 msk vatten

Gör pepparkaksdegen så här

  1. Blanda smör och socker i en köksassistent eller för hand.
  2. Tillsätt vispgrädde, sirap, ägg, bikarbonat, vatten samt kryddor.
  3. Häll i mjölet lite i taget och knåda till en smidig deg.
  4. Lägg degen i en plastpåse och lägg in den i kylskåpet över natten för att smakerna ska gifta sig.
  5. Ta ut degen ur kylen några timmar innan du ska baka ut kakorna. Är degen för torr blandar du i ytterligare lite vatten tills du får en smidig deg.
  6. Grädda i ugn på 200 grader i ca 10 minuter.

Glutenfri Pepparkaksdeg

Ingredienser

  • 50 gram smör
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk ingefära
  • 1 tsk malda kryddnejlikor
  • ½ dl ljus sirap
  • 1 ägg
  • 0,8 tsk bikarbonat
  • 3 ½ dl glutenfritt mjöl

Gör så här

  1. Blanda smör och kryddor i en skål.Koka upp socker och sirap och häll över smör och kryddor. Rör tills degen blir kall och tillsätt sedan ägget.
  2. Blanda det glutenfria mjölet med bikarbonat och arbeta sedan in det i degen. Låt degen vila i kylskåp över natten.
  3. Dagen efter arbetar du degen smidig och tillsätt eventuellt mer glutenfritt mjöl.
  4. Grädda sedan mitt i ugnen i 200 grader, ca 5 minuter.

Gateaus Pepparkaksdeg

Ingredienser

  • 12 dl vetemjöl
  • 1 msk bikarbonat
  • 1 msk kanel
  • 1 msk ingefära
  • 1 msk nejlikor
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 3 dl socker
  • 1 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 1½ dl ljus sirap

Gör så här

  1. Gör en blandning av vetemjöl, bikarbonat, kanel, ingefära och nejlikor.
  2. Blanda smör, socker, vispgrädde, ägg och sirap till en smet.
  3. Häll mjölblandningen i smeten och blanda till en slät deg. Låt sedan degen ligga i kylskåpet över natten.
  4. Dagen efter blandar du ihop degen med 5 msk vatten och kavlar ut degen till ca 1 mm i tjocklek. Tryck sedan ut dina figurer med hjälp av pepparkaksformar.
  5. Lägg pepparkaksfigurerna på en mjölad plåt och grädda i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter.

Vit Pepparkaksdeg

Ingredienser

  • 250 g smör
  • 250 gram socker (2,5 dl)
  • 500 gram vetemjöl (6,5 dl)
  • 3 ägg
  • 2 tsk bakpulver

Gör så här

  1. Blanda smör och socker väl. Tillsätt sedan i äggen en och en.
  2. Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt sedan i smeten.
  3. Låt degen ligga minst 2 timmar i kylskåp.
  4. Grädda sedan i 200 grader i ca 5 minuter.

Felsökning av pepparkaksdegen:

Varför spricker pepparkakorna?

Har du haft i för mycket mjöl och för lite fett? En torr pepparkaksdeg går att rädda med lite extra smör och sirap. Men se upp med FÖR mycket smör, då kan pepparkakorna flyta ut i kanterna när de bakas.

Varför blir pepparkakorna brända i kanterna?

Kanske har du haft plåten för högt upp i ugnen, eller gräddat dem en aning för länge? För mycket mjöl som fastnar på degen när du bakar ut kan göra att kakorna bränns lättare. Tips för att minska mjölmängden: kavla degen mellan två bakplåtspapper, sedan är det bara att dra av pappret och trycka ut pepparkaksdegen med formar.

Varför flyter pepparkakorna ut?

Du har arbetat degen för länge och/eller haft i för mycket matfett. Om du kavlar ut den kylskåpskalla degen snabbt slipper du problemet.

Lyckas med pepparkakorna

Varför ska pepparkaksdegen vila?

Vila pepparkaksdegen minst 12 timmar innan du bakar ut kakorna. Mjölet sväller, pepparkaksdegens konsistens förbättras och degen blir lättare att baka ut. Dessutom gifter sig smakerna bättre!

Hur länge håller pepparkaksdeg?

En pepparkaksdeg håller sig i kylen under flera veckor. Baka en plåt då och då! Pepparkaksdegen går också bra att frysa in.

Det finns en pepparkaksdeg för alla!

  • Pepparkaksdeg till pepparkakshus innehåller en mindre mängd bikarbonat och lite mer vetemjöl. Detta gör degen fastare och delarna till bygget blir hållbarare.
  • Laktosfri pepparkaksdeg är enkel att göra, det är bara att byta ut fettet mot laktosfritt matfett.
  • Glutenfri pepparkaksdeg bakas med glutenfritt mjöl och blir lika god som den vanliga degen. Baka glutenfria pepparkakor med glutenfritt mjöl så kan även den glutenintolleranta njuta av en god pepparkaka.
  • Med mjölkfritt margarin gör du en vegansk pepparkaksdeg.  

Tio saker att göra med överbliven pepparkaksdeg:

  • Baka en julig cheesecake med pepparkaksbotten!
  • Pepparkaksdeg är gott i smulpaj och funkar lika bra till både rabarber och äppelkaka.
  • Cakepops med pepparkaka och philadelphia blir populära på kalaset. Mal pepparkakorna i en matberedare och klicka sedan i philadelphiaost tills du har en smidig deg att göra bollar av. Doppa i choklad.
  • Har du också det perfekta pepparkaksreceptet som alla dina vänner gärna vill komma åt? Baka pepparkakor och ge bort i present, tillsammans med receptet på din pepparkaksdeg! Eller varför inte ge bort en färdig pepparkaksdeg?
  • Pepparkakssnittar är enkla och goda att baka. Kavla ut pepparkaksdeg och kavla sedan ut mandelmassa och bred på. Rulla ihop degen som en rulltårta. Skär i bitar och grädda.
  • Dekorera granen med pepparkakor! Stansa ut små hål i de utbakade figurerna, så kan du trä igenom ett band att hänga upp kakan med.
  • Använd mörk sirap och spetsa den vanliga pepparkakskryddningen med vitpeppar. Mums!
  • Riven pepparkaksdeg går att använda som fyllning i bullar.
  • Pepparkaksdeg i kladdkakan sätter julsmak på den populära kakan.
  • Kladdkakebollar med pepparkaksdeg är busenkla att göra. Baka en kladdkaka. Mosa ihop kakan. Rulla bollar av pepparkaksdeg, som du sedan rullar in i kladdkaka. Låt bollarna vila i kylskåp medan du smälter valfri choklad. Bollarna med pepparkaksgömma ska sedan doppas i chokladen och toppas med lite flingsalt, innan de får stelna i kylskåp!

Tillbehör till pepparkakor

  • Pepparkaksformar! Det finns en pepparkaksform för alla smaker. Vill du ta steget vidare från hjärtan, grisar och pepparkaksgubbar? Nu finns pepparkaksformar i alla modeller. Vad sägs om snöflingor, sköldpaddor, en kungakrona eller piratskepp?
  • Kavlar. Föredrar du en klassisk träkavel, eller satsar du på en modern non-stickkavel? Även valet av kavel är en smaksak. De minsta bagarna kanske kavlar bäst med en kavel som dekorerats med minioner!
  • Köp kryddorna till pepparkakorna online!

Här hittar du även recepten på de 6 mest populära pepparkakorna!

Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna eller granskade av Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Bakformar
Bakformar Bakformar
Silikonformar
Silikonformar Silikonformar
Choklad
Choklad Choklad
Delikatesser
Delikatesser Delikatesser
Kategorier Pepparkakor

Vad tycker våra kunder?

4.87 av 5 (13282 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se