Rånepepparkakor

Bilden inskickad av

1 Stjärna2 Stjärnor3 Stjärnor4 Stjärnor5 Stjärnor 3Röster medel: 3,67 av 5
Loading...

Fantastiskt goda pepparkakorkakor med citron- och ingefärssmak som har sitt ursprung i Råneå i Norrbotten. Kakorna blir ganska hårda men ändå spröda och lite knäckiga, garanterat en favorit på kakfatet året om. Det är alltid roligt när vi får recept från kunder – det här receptet har Rut Sundén lämnat till oss.

  • 2 dl sirap
  • 400 g smör
  • 600 g socker
  • 800 g vetemjöl
  • 2 msk cedroolja
  • 2 dl lätt vispad grädde
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk kryddnejlika
  • ½ burk ingefära
  • Rivet citronskal
  • 1 ½ msk bikarbonat

Gör såhär

1. Sätt ugnen på 100 grader.
2. Värm sirap, smör, socker, och cedroolja. Blanda i mjölet.
3. Tillsätt resterande ingredienser och knåda till en deg. Linda in i plast och låt vila över natten.
4. Rulla bollar, ca 1 ½ cm stora, lägg på plåt och platta till något. Lägg dem ganska glest, då de flyter ut till nästan dubbel storlek.
5. Grädda kakorna i drygt en timme. Låt svalna på galler.