Kontakta oss
Prisjakt
4.58 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Frakt från 39 kr
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Recept på godaste senapssillen

Senapssill dukas inte bara fram till jul, påsk och midsommar utan den går även bra att äta som lunchmat eller som förrätt på middagen!

4.09 av 5 (130 recensioner)
Recept på godaste senapssillen

Klassisk senapssill

Senapssill är en klassisk inlagd sill som de flesta äter till påsk och jul, men även till midsommar. Senapssill är enkelt att göra själv, använd den senap som du tycker bäst om. Att lägga in sill själv är inte varken svårt eller tidskrävande, och det smakar så mycket bättre än färdigköpt sill! Dessutom kan du välja din favoritsenap så att sillen blir precis som du vill ha den.

Senapssillen är självklar på julbordet och påskbordet, men den är minst lika god på midsommar tillsammans med kokt färskpotatis. Och serverar du en hemmagjord senapssilll blir gästerna dessutom garanterat imponerade!

Tips till senapssillen:

  • Inlagd sill - Till buffén är det trevlig att ha flera olika sorters sill. Testa även att göra egen inlagd sill. Enkelt att göra och väldigt gott att äta!
  • Julmat - Förutom sill finns det mycket annat som är gott på julbordet. Vi har 15 olika tips på julmat till dig. Kanske är du sugen på att testa något nytt i år. Vad sägs om gravlaxsås, gubbröra eller en krämig Janssons Frestelse.
Julmat.

Recept senapssill

  • Förberedelser: 30 minuter
  • Tillagning: 24 timmar
  • Klart på: 1 dygn
  • 4 portioner
  • Julmat
Senapssill har ett uppskattat näringsvärde per 100 g på
  • 250 kcal

Ingredienser

  • Sillen
  • 1 burk (420 gr) urvattnade sillfiléer
  • 2 rödlökar, i tunna skivor
  • 0,5 dl hackad dill
  • Lag:
  • 1 dl ättiksprit (12%)
  • 1 1/2 dl socker
  • 5 grovt krossade kryddpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 5 kryddnejlikor
  • Senapssås
  • 1 dl matolja
  • 3 msk senap
  • 2 msk socker
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 dl hackad dill

Gör såhär

  1. Skölj sillfiléerna och låt dem rinna av. Lägg dem i en glasburk med lock tillsammans med löken och dillen.
  2. Blanda samman ingredienserna till lagen och koka upp.
  3. Låt lagen kallna och häll den över sillen. Låt sedan sillen stå ett dygn.
  4. Senapssås: Blanda senap, socker och vinäger. Tillsätt oljan droppvis, under vispning (använd elvisp).
  5. Blanda i dillen och smaka av med salt och peppar
  6. Efter ett dygn när sillen är färdigmarinerad silas lagen bort. Blanda sedan sillen med senapssåsen. Låt den stå ytterligare ett par timmar innan du serverar.

Hur lång hållbarhet har senapsill?

Inlagd sill håller kring 10 dagar i kylskåp. Sill i krämig sås har något kortare hållbarhet än sill i tunnare sås/klarlag på grund av att de ofta innehåller mejeriprodukter.

Lyckas med mat tipsar!

  • Välj den senap du tycker om när du gör senapssill, men det är även gott att blanda lite olika senap! Blanda t.ex. lite dijonsenap med grovkornig senap, eller en söt senap med en lite starkare.
  • Lägg din senapssill i en fin burk och ta med som present när du går på julbord, påskbord eller midsommarmiddag!
  • Test lägga i äpplen i senapssillen, detta är riktig gott! Riv äpplena fin så det nästan blir en pure. Beroende på vilken typ av äpplen du använder kan du behöva öka eller dra ner på såväl sockret som vinägern. Om du använder sött äpple behöver du mindre socker, syrligt äpple mindre vinäger.  
Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna eller granskade av Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Bakformar
Bakformar Bakformar
Silikonformar
Silikonformar Silikonformar
Choklad
Choklad Choklad
Delikatesser
Delikatesser Delikatesser
Kategorier PåskmatRecept på Julmat

Vad tycker våra kunder?

4.87 av 5 (13254 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se