• Ca 870 gr vetemjöl special
  • 50 gr färsk jäst
  • 75 gr grovt hackade valnötter
  • 2 msk strösocker
  • 5 dl kall mjölk
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk matättika
  • 12-15 gr salt
  • 1 uppvispat ägg
  • flingsalt

Ett gott och saftigt valnötsbröd, där ättikan ger en lite syrlig smak, som passar bra på julbordet.

Gör såhär

1. Stek valnötterna i olivolja på svag värme ett par minuter.
2. Häll upp mjölk, nötter, olja, ättika, socker och jäst i degbunken. Blanda fem minuter och tillsätt sedan saltet och blanda ytterligare en minut.
3. Baka ut i två limpor och lägg dem på en bakplåt med bakplåtspapper.
4. Låt dem jäsa under bakduk i minst en timme. Pensla sedan med uppvispat ägg och strö på lite flingsalt.
5. Grädda 10 minuter i 230 graders ugn, sänk sedan temperaturen till 190 grader och grädda tills bröden har en kärntemperatur på 97 grader. Kontrollera med kökstermometer.

1 Stjärna2 Stjärnor3 Stjärnor4 Stjärnor5 Stjärnor 1Röster medel: 5,00 av 5
Loading...